Datum:

12.09.2012. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3984 pregleda

Nekada je situacija u auto-industriji bila vrlo jednostavna. Kompanija je bilo neuporedivo manje, i svi su znali da je „Folksvagen“ nemački, „Ford“ američki, „Pežo“ francuski, „Rols Rojs“ engleski…

Danas, sve to je mnogo komplikovanije. Pojavili su se novi brendovi, mahom iz Azije, koji su pokupovali evropske i američke kompanije. Vlasnička struktura u auto-industriji sada je potpuno isprepletana, a poslednjih godina nastali su i konglomerati nekada velikih rivala.

U poslednje vreme, pod udarom krize, došlo je do mnogobrojnih pregrupisavanja, udruživanja, razdruživanja, kupovine i prodaje većinskih paketa deonica, stvaranja zajedničkih kompanija, otvaranja mešovitih pogona… Ponegde država, kao u SAD, priskoči u pomoć, pa sačuva najveće gigante, poput „Dženeral motorsa“, ali negde ruku spasa pruži i neko kome na domaćem tržištu, poput „Fijata“, ne cvetaju ruže, pa ipak pazari giganta poput „Krajslera“. U svakom slučaju, vlasnička struktura auto-kompanija trenutno je poprilično isprepletana.

Prema poslednjim informacijama kojima raspolažemo, moćni nemački „Dajmler“ drži 20 odsto akcija indijskog „Ejčer motorsa“, 10 odsto ruskog „Kamaza“, ali i 10 odsto američkog „Tesla motorsa“. „Dajmler“ je trenutno u fazi prodaje 40 odsto deonica „Meklaren grupe“. 

„Donfeng motor korporacija“, kineski gigant koji je proŠle godine proizveo viŠe od tri miliona vozila, žestoko se širi planetom. Ima deonice ili zajedničke firme sa „Hondom“ (Japan), „Hjundaijem“ (Koreja), „Nisanom“ (Japan), „Nisan dizelom“ (Švedska) i francuskom grupacijom PSA („Pežo-Sitroen“).

Italijanski „Fijat“ ima 90 odsto akcija „Ferarija“ i 61,8 odsto akcija američkog „Krajslera“. Američki gigant „Ford“ ima akcije „Mazde“ (oko tri odsto) i 12,1 odsto vrednosti engleskog „Aston Martina“. „Dženeral motors“ vlasnik je dve gigantske kompanije od po 50 odsto koje deli s brzorastućim kineskim i indijskim kompanijama i ima sedam odsto akcija PSA.

Ko je kome gazda, „Kija“ „Hjundaiju“ ili „Hjundaji“ „Kiji“? Papiri kažu da „Hjundaji-Kija automotiv grupa“ ima 49,20 odsto deonica „Kija motorsa“. Dakle, teško da i sami vlasnici znaju ko koga poseduje. Slična situacija je bila i u odnosima „Poršea“ i „Folksvagena“. Prvo je porodica „Porše“ sa svojim deoničarima htela da pazari „Folksvagen“, ali je onda usledio obrt pa je, posle dugo natezanja, „Folksvagen“ ipak preuzeo „Porše“.

Čuveni nemački MAN ima 17,01 odsto vlasništva nad velikim rivalom, Švedskom „Skanijom“. „Reno“ i „Nisan“ već duže vremena neguju „alijansu“ napravljenu tako što je francuski džin kupio 44,3 odsto „Nisana“, a japanska kompanija 15 odsto akcija „Renoa“. Zajednička firma je potom na berzi kupila 3,1 odsto akcija „Dajmlera AG“.

Pri tome, „Reno“ drži 25 odsto akcija sve uspešnijeg ruskog „Avtovaza“, ali i 20,5 odsto akcija „Volvo grupe“. Najveći proizvođač vozila u svetu, „Tojota“, ima vlasništvo od 51 odsto u „Daihatsu“, ali i 16,5 odsto u „Fudži teškoj industriji“ koja, između ostalog, proizvodi i „subaru“. „Folksvagen“ koji planira da s trona skine „Tojotu“ ima 37,73 odsto akcija „Skanije“ i 53,7 odsto akcija MAN-a, koji i sam ima nešto deonica „Skanije“.

Folksvagen“ je imao ili još ima 19,9 odsto akcija „Suzukija“, koji ima pet odsto vlasništva „Folksvagen grupe“. Međutim, poslednjih meseci dosta se govorilo o „razlazu“, tako da stvarno stanje stvari nije poznato. 

Giganti i njihovi brendovi

TOJOTA“ – „Daihatsu“, „Hino“, Leksus“, „Scion“.

DžENERAL MOTORS“ (Drugi proizvođač vizila u svetu) – Vlasnik je kompanije „Božon Čajna“ u Kini i svih njenih brendova, a u SAD poseduje pravo na ime „Bjuik“, „Kadilak“, „Ševrolet“, GMC, „Holden“ u Australiji, „Opel“ u Nemačkoj, „Voksal“ u Engleskoj, „Voling“ u Kini.

FOLKSVAGEN GRUPA“ – „Audi“, „Bentli“, Bugati“, „Lamborgini“, MAN, „Porše“, „Skanija“, SEAT, „Škoda“.

FORD“ – FPV brend u Australiji i „Linkoln“.

NISAN“ – „Datsun“ i „Infiniti“.

HONDA“ – „Akura“, „Everus“, PSA, grupacija „Pežo“, „Sitroen“, DS, Suzuki“ u Indiji, a ima i kod nas popularni brend „Suzuki Maruti“.

RENO“ – „Dačija“, „Reno-Samsung“ u Koreji.

FIJAT“ – „Abart“, „Alfa romeo“, „Ferari“, „Lanča“, „Maserati“, „Krajsler“, „Dodž“, „Džip“, RAM

DAJMLER“ – „Bara-Benc“ iz Indije, „Frajlajner“, kamionski džin iz SAD, „Master“ iz Pakistana, „Mercedes-Benc“, “Micubiši Fuso“, „Orion“ iz Kanade, nemački autobuski koncern „Setra“, „Smart“, „Tomas Bilt“ iz SAD, kao i „Vestern star“.

BMV“ – MINI i „Rols-Rojs“.

TATA“ – „Land rover“ i „Jaguar“.

PRVA AUTO-GRUPA“ iz Kine – „Besturn“, „Frivind“, „Haima“, „Hondži“, „Jiksang“, „Vitu“, „Ksijali“.

DžILI“ – „Volvo“, „Mejpl“.

ČERI“ – „Rič“ i „Rilej“.

SAIC motors“, pored desetak nama nepoznatih domaćih brendova, ima i MG brend.

MAHINDRA“ – Korejski „sangjong“ i „reva“ električni automobili.

VOLVO“ bez automobilskog dela ima kamionsku filijalu, američki MAK, japanski „UD traks“, „Novabus“ i „Prevost“ iz Kanade i „Reno“ kamione.

PROTON“ iz Malezije – „Lotus“

Kupljen i Saab

Hongkonška kompanija NEVS nedavno je saopštila da je okončala preuzimanje bankrotiranog švedskog proizvođača automobila „Saab“, kao i da će nastaviti s poslovnim planom za proizvodnju električnih vozila pod imenom tog brenda. Kompanija NEVS je, takođe, ukazala da će za „oko 18 meseci“ proizvesti svoj prvi automobil na električni pogon.
 
Autor/Izvor: Ekipa “Novosti
0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)