Datum:

09.11.2011. 16:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 6157 pregleda

U nastojanju da privuku sve ređe kupce u auto-salone, dileri u Srbiji se naprosto utrkuju ko će ponuditi duži garantni rok za svoje automobile. Tako već sada imamo dva proizvođača koji nude „potpunu, sedmogodišnju garanciju“ na svoja vozila, a drugi nude i takozvanu produženu garanciju.

Naravno, svaki proizvođač ima i specifične uslove koje prodavac mora da ispuni da bi garancija važila. Mnogi koji nude višegodišnju garanciju dodaju, kao uslov, i ograničenje kilometraže, na primer – petogodišnja garancija ili pređenih 100.000 kilometara.

– Po novom Zakonu o zaštiti potrošača, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, minimalni garantni rok je dve godine i ova odredba ne priznaje nikakvo ograničenje po pitanju kilometraže, a i drugi uslovi su diskutabilni. Dakle, vozač može da pređe koliko god hoće u te dve godine i niko ne sme da mu ukine garanciju – tvrdi za „Novosti“ Goran Papović iz Udruženja potrošača Srbije.

Ipak, u praksi mnogi vozači u Srbiji gube pravo na garanciju zbog brojnih ograničenja. Osnovno je da vozilo bude „redovno održavano i servisirano u ovlašćenom servisu“, samo tog proizvođača.

– Kupio sam automobil sa takozvanom fabričkom pripremom za radio, sam ga ugradio, ubacio u za to predviđen prostor, zavrnuo nekoliko šrafova i povezao par žica, a kada sam otišao na redovni servis, rekli su mi da sam izgubio pravo na garanciju, jer nisam kod njih ugradio radio, a koji je bio višestruko skuplji – kaže jedan od kupaca novog automobila.

Proverili smo tvrdnju čitaoca i saznali da je zabranjeno ne samo da ugrađujete radio van „ovlašćenog servisa“, već i da ugrađujete plin ili dodatnu oprema bilo koje vrste (telefonski aparat, alarm, felne, spojlere).

Gume po starom

Odluka Vlade da odloži obaveznu upotrebu sve četiri zimske gume, stupila je u utorak na snagu objavljivanjem u „Službenom glasniku“. Tako će do 1. aprila važiti odredba starog pravilnika prema kojoj vozila moraju da budu opremljena sa najmanje dve zimske gume na pogonskim točkovima ili sa četiri letnje gume ako je dubina šare veća od četiri milimetra.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)