Datum:

12.09.2017. 19:02

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Audi Aicon je 2+2 koncept koji je predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu, a koji prikazuje kako će izgledati budući luksuzni samovozeći sedan ovog nemačkog proizvođača.

Pravljenjem ovog vozila Audi demonstrira svoju inovativnost kad je reč o tehnologiji pogona, vešanju, digitalizaciji i održivosti, dajući mu luksuznu unutrašnjost koja bi trebalo da je nalik kabini prve klase putničkog aviona.

Koncept nema upravljač niti pedale, ali Audi ipak još uvek ne želi da ga zove „robotski taksi”. Kad je reč o izgledu, on je 5.444 mm dug, 2.100 mm širok i 1.506 mm visok. To ga pozicionira u D segment, sa 3.470 mm međuosovinskim rastojanjem.

Prostranost njegove kabine, kao i ogromni 26-inčni točkovi kazuju da ovo definitivno jeste vozilo iz budućnosti. Napredna LED tehnologija je jedna njegova specijalna karakteristika. Naime, on uopšte nema konvencionalne farove i zadnja svetla, već su ih zamenili digitalni paneli-displeji. Na njima se mogu prikazivati animacije, grafike, kao i informacije, i to u bilo kojoj boji, što će biti posebno korisno u komunikaciji sa pešacima i biciklistima u potencijalno opasnim situacijama.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji on će moći da osvetli put i okruženje i projektuje signale u visokoj rezuluciji po putu, komunicirajući na taj način sa drugim učesnicima u saobraćaju. Njegov radarski i laserski sistem potpuno će istisnuti potrebu za dugim svetlima, pošto su u stanju da „uoče” sve što se nalazi na putu, čak i u mrklom mraku. Osim toga, on ima svog malog „svetlosnog saputnika“ – mini dron sa baterijskom lampom koja osvetljava trotoar putnicima.


Aicon ima vrata koja se mogu otvarati od napred i od nazad. Pošto nema središnjeg nosača, čitava kabina je izložena putnicima kako bi ušli u automobil. Kada se dva individualna prednja sedišta pomere nazad dobije se izuzetno prostrana kabina, udobna za četiri putnika. Prtljažni prostor je, kako kaže Audi, pozamašan. Pošto je u pitanju električno vozilo, prtljažni prostor nalazi se i u prednjem i u zadnjem delu automobila, ukupnog kapaciteta 600 litara.


Osim brojnih tehnologija kojim on zaslužuje pridev „futuristički”, Aicon koncept ima četiri električna motora na prednjoj i zadnjoj osovini. Po jedan motor pokreće svaki točak. Oni ukupno imaju 260 kW (353 KS) i 550 Nm obrtnog momenta. Autonomija mu iznosi između 700 i 800 km.

Osnovne vrednosti na kojima se zasniva Aicon koncept su udobnost, komunikacija i sloboda tokom dugih putovanja.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)