Datum:

05.08.2012. 17:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3043 pregleda

Francuska je zvanično pozvala Evropsku uniju da počne sa kontrolom uvoza automobila iz Južne Koreje, kao prvog koraka ka mogućem ponovnom uvođenju carina.

Taj zahtev je sadržan u pismu, koje je Evropskoj komisiji uputio Arno Monteburg, francuski ministar za industrijski razvoj. Zahtev je sastavljen prema uslovima sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Južne Koreje, koji dozvoljava preduzimanje bezbednosnih mera kao odgovor na iznenadan rast uvoza u pojedinim “osetljivim” sektorima.

Monteburg je rekao da Francuska ima pravo na preduzimanje takvog poteza, budući da je u januaru i februaru ove godine registrovala porast uvoza za 50 odsto.

– Proces nadzora će zahtevati da uvoznici, pre uvoza svojih automobila u Francusku, najpre traže odobrenje od Komisije – rekao je on. – To će nam omogućiti da procenimo realan uticaj sporazuma o slobodnoj trgovini u automobilskom sektoru. – 

Taj potez Francuske je bio očekivan, budući da je Monteburg prošlog meseca optužio južnokorejske proizvođače da su svoje proizvode prodavali po cenama nižim od proizvodnih na evropskom tržištu.

Dva južnokorejska proizvođača su u poslednjih nekoliko godina načinila veliki korak na tržištu Evrope, pa je prodaja “Hjundaija” prošle godine porasla za 12 odsto, a “Kijina” za 11 odsto.

Za razliku od toga, francuska automobilska industrija posrće. Najveći francuski proizvođač automobila, “Pežo”, prošlog meseca je saopštio da je u prvoj polovini godine zabeležio gubitak od 819 miliona evra, i da je u toku proces otpuštanja 8.000 radnika.

Izvor: Tanjug/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)