Datum:

09.07.2017. 14:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Francuski ministar za zaštitu životne sredine Nikolas Hulo najavio je da će ova država zabraniti prodaju vozila na benzinski i dizelski pogon do 2040. godine.

Najavljen kao deo plana predsednika Emanuela Makrona da „napravi planetu sjajnom opet”, ovaj potez je deo šire inicijative da Francuska do 2050. postane „karbon neutralna”.

Kako bi se ubrzao proces usvajanja ekoloških vozila, Hulo kaže da će vlada svakom francuskom državljaninu ponuditi bonus kako bi zamenio svoj dizel model stariji od 1997. ili benzinac od pre 2001. godine novim second-hand vozilom. Još uvek nije poznat iznos ovog podsticaja koji bi trebalo da motiviše građane da se preorijentišu na energetski efikasnija vozila.

Smata se da će Huloova inicijativa biti teška za proizvođače automobila, ali on ističe da su francuski spremni na ovaj izazov. On se osvrnuo i na Volvov plan da do 2019. ima kompletno električnu liniju.

Pred Francuskom je mnogo posla kako bi se ovo izvelo, s obzirom da se procenjuje da u ovoj državi do 95.2 odsto prodatih novih vozila čine benzinci i dizelaši. Hibridi imaju tek 3.5 odsto prodaje, a električna vozila obeshrabrujućih 1.2 odsto.

Uprkos izazovima, Francuska se pridružuje brojnim zemljama koje nameravaju da ukinu korišenje vozila na isključivo benzinski i dizelski pogon.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)