Datum:

26.03.2015. 22:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3408 pregleda

Evropsko odeljenje kompanije Ford predstavilo je tehnologiju koja sprečava vozače da prekoračuju brzinu vozilima kojima upravljaju. Na ovaj način, korisnicima će biti olakšan život kada je izbegavanje plaćanja kazni u pitanju, ali što je još važnije i šta u Fordu posebno naglašavaju, ovim sistemom bi trebalo da se smanji broj udesa koji su izazvani upravo prekoračenjem brzine.

Sistem se aktivira prekidačem na upravljaču i funkcioniše tako što, po postavljanju maksimalne brzine na tempomatu, kamere postavljene ispod vetrobranskog stakla prate saobraćajne znake koji označavaju maksimalnu dozvoljenu brzinu – čim je ona niža od zadate, sistem usporava vozilo. Kada ograničenje brzine prođe, sistem čita novi znak i omogućava vozaču da ponovo ubrza do zadate brzine na tempomatu… Uparen je i sa navigacionim sistemima, kako bi se pratila ograničenja brzina na putevima gde je velika udaljenost između saobraćajnih znakova. Sistem funkcioniše na brzinama između 35 i 190 km/h, a usporava vozilo tako što redukuje dotok goriva u motor, umesto da koristi kočenje kočionim sistemom.

ISL (Intelligent Speed Limiter) kombinuje nekoliko bezbendosnih sistema koji su predstavljeni na aktuelnim Fordovim modelima (“fokus”, “mondeo” i “kuga”), a debitovao je na novom “S-maksu” koji je predstavljen na nedvano završenom Salonu automobila u Ženevi.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)