Datum:

24.03.2015. 10:02

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , , ,

Statistika:

0 komentara 12957 pregleda

Američki Ford i nemački Folksvagen nastaviće svoj investicioni program na ruskom tržištu, a Hjundai, Tojota i Nisan potvrđuju planove za razvoj svojih fabrika u Sankt Peterburgu, uprkos krizi automobilskog tržišta, rečeno je agenciji Tas u pres službama ruskih odeljenje tih kompanija.

Četvrta fabrika u Sankt Peterburgu, Dženeral motors, saopštila je u sredu da će sredinom ove godine prekinuti proizvodnju automobila marke “opel” u svojoj fabrici u Sankt Peterburgu, a fabrika će biti konzervirana. Takođe će postepeno prestati prodaja “opela” i većine modela “ševroleta” u Rusiji.

Folskvagen grupa se dosledno pridržava realizacije svog investicionog programa na ruskom tržištu. U drugom tromesečju ove godine biće otvoren centralni magacin rezervnih delova i dodatne opreme, a u drugoj polovini godine fabrika motora u Kalugi, rekli su u Folksvagenu.

Proizvodni kapaciteti fabrike u Kalugi su 225.000 automobila godišnje, a proizvodi se više modela “škode”, “folksvagena” i “audija”.

U Fordu je Tasu rečeno da će nastaviti da radi po planu uz lansiranje novih modela i otvaranje fabrike motora. Ford radi zajedno sa ruskim proizvođačem Solers. Zajedničko preduzeća ima tri proizvodna pogona, a proizvodi više Fordovih modela. U 2014. i 2015. planira da uloži ukupno oko 900 miliona dolara.

U pres služni Hjundaia kažu da je sve uobičajeno i da nema promena planova. U fabrici u Sankt Peterburgu proizvode se “hjundai solaris” i “kia rio”. Kompanija ima visok nivo lokalizacija (46 odsto), zapošljava više od 2.200 ljudi, a prošle godine je proizvela 230.000 vozila. Za 2016. godinu ploniran je početak sklapanja novog krosovera.

Tojota je potvrdila planove za proširenje kapaciteta fabrike u Sankt Peterburgu. Do kraja ove godine kapacitet će biti udvostručen, sa sadašnjih 50.000 na 100.000 automobila godišnje. Naredne godine počeće proizvodnja drugog modela “tojota RAV4”, saopštili su u pres službi Tojote u Sankt Peterburgu i istakli da fabrika radi u uobičajenom režimu i da se nikakvo smanjenje i prekid proizvodnje ne planira. Fabrika zapošljava 1.850 radnika, a prošle godine je proizvela 35.600 automobila.

Nisan planira da do kraja ove godine počne proizvodnju krosovera “kaškai” (Qashqai), rečeno je Tasu u pres službi. U ovom momentu proizvodnja u fabrici je prekinuta na dve sedmice, a trake će biti pokrenute 1. aprila. U kompaniji objašnjavaju da je to preduzeto kako bi se minimizirali troškovi zbog smanje tražnje. Da li će biti još prekida proizvodnje nije saopšteno.

U decembru prošle godine je otvorena nova linija koja je udvostručila kapacitet na 100.000 automobila godišnje. Trenutno oko 2.200 radnika radi na proizvodnji četiri modela. Prošle godine je plasirano oko 31.600 automobila.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)