Datum:

13.01.2011. 22:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 8797 pregleda

Možda na prvi pogled deluje kao neobičan spoj Ford Focusa 2012 i Kuga crossovera za evropsko tržište, ali je činjenica da novi Vertrek crossover iz Blue Oval-a predstavlja pravo vizuelno unapređenje u poređenju sa malim CUV-ovima u ponudi. Vertrek, koji je debitovao na detroitskom auto show-u koji je u toku, predstavnik je Fordove ideje o globalnim malim crossoverima, a misija mu je da zameni Escape na teritoriji Severne Amerike i Kuge u Evropi i drugim tržištima.

Pokreće ga novi Fordov 1.6-litarski EcoBoost inline V4 motor, sa dodatkom Auto Start-Stop tehnologije, što će dodatno uticati na njegovu ekonomičnost. Ford kaže kako će se ova tehnologija vrlo brzo prošititi i na ostala vozila iz njihovog portfolia, a pošto im je ambicija da do 2013. godine 90% njihovih automobila ima EcoBoost opciju, očekivano je da ozbiljno poraditi na ekonomičnoj upotrebi goriva na nivou cele linije. Pored toga, Ford će ugrađivati regenerativne kočnice u svoja vozila koja pokreće benzin, a ovaj sistem funkcioniše i sa Vertrekovim turbopunjenim motorom, a start-stop tehnologija unapređuje uštedu goriva.

Vertrek je zasnovan na Fordovom Kinetičkom dizajnu koji smo već imali prilike da vidimo najpre na Fiesta hatchbacku, a zatim i na novom Focus sedanu sa četvoro vrata. Veliki točkovi, mali farovi i futuristički retrovizori su sasvim sigurno samo konceptualna, dizajnerska sloboda, ali ovaj auto sa manjim izmenama može se lako zamisliti kao proizvodni, što ga verovatno i čeka. Unutrašnjost je takođe uređena vrlo futuristički i kreativno, a ostaje da se vidi koliko će pratiti sadašnju ideju kada uđe u proizvodne pogone i kada će malo magije koju svaki koncept ima morati biti žrtvovano.

Uživajte u fotografijama ovog koncepta, kako u fazi stvaranja, tako i u slikama predstavljanja u Detroitu.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)