Datum:

29.01.2018. 16:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Sasvim je sigurno da uskoro stižu autonomna vozila za deljenje vožnje kompanije Uber, taksiji i vozila za dostavu. Ali to nisu jedina autonomna vozila koja će se uskoro pojaviti, jer, kompanija Ford planira da predstavi i policijski autonomni automobil.

Kompanija Ford je patent za izradu autonomnog policijskog vozila podnela tokom 2016. godine. Ovaj patent podrazumeva vozilo koje može da se kreće samostalno ili sa policajcem na sedištu vozača.

Pored toga što će moći samostalno da se kreće, ovo predloženo vozilo će koristiti veštačku inteligenciju i razne komponente u koje spadaju kamere i senzori, kako bi presretalo druge automobile koji se kreću brže od ograničenja brzine na putu. Zanimljivo je što će ovaj „policajac“ na četiri točkova moći samostalno da odluči da li da vozaču napiše kaznu, ili da ga pusti samo sa upozorenjem.

Međutim, ovakvo vozilo se još uvek neće pojaviti i za sada je samo reč o patentu. Kompanija Ford verovatno samo želi da bude prva koja će na putevima imati flotu autonomnih policijskih automobila, budući da je reč o kompaniji koja je i najveći snabdevač policijskih stanica širom SAD.

Mnogi vozači upoređuju ovo vozilo i činjenicu da će ono deliti kazne sa kamerama koje se postavljaju na semaforima, koje su se, kako je dokazano, nisu pokazale kao 100% tačne.

U svakom slučaju, patrolno vozilo kojem upravlja veštačka inteligencija svakako otvara mnoga pitanja. Nadamo se samo da će dok se pojavi na ulicama, proizvođači i zakonodavci naći način da sve usklade kako treba.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)