Datum:

27.01.2016. 10:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2843 pregleda

Američka firma Ford Motor Company je zvanično saopštila da će prestati prodaju na japanskom i indonežanskom tržištu jer ne vidi “razuman put ka profitabilnosti”.

Operacija će biti kompletirana u drugoj polovini godine i dovešće do otpuštanja nekoliko stotina radnika. Zvaničnik Forda je potvrdio da proizvođač ima 52 zastupništva i 292. zaposlenih u Japanu i 44 zastupništva i 35 zaposlenih u Indoneziji.

Koliko god drastično zvučalo povlačenje sa ova dva trižišta, ovaj potez je vrlo razuman s obzirom na zabeležene brojke u prethodnom periodu. Tokom 2015. su Ford i bratski Linkoln prodali samo 5.000 jedinica u Japanu, dok je u Indoneziji Ford prodao malo više od 6.000 jedinica. Američka firma je na ovaj način imala udeo od 0.1, odnosno 0.6 procenata na pomenutim tržištima.

Američka firma nikada nije u velikim brojkama poslovala u Japanu, a za sada nema izgleda bi to moglo da se promeni. Potražnja za automobilima će nastaviti da pada kako populacija stari, a sve više mladih ljudi izbegava kupovinu vozila.

U Indoneziji su razlozi nešto drugačiji. Tamo se Ford suočava sa teškom konkurencijom brendova sa lokalnom produkcijom pre svega zbog visokih poreza na uvoz stranih vozila.

Ove godine će Ford takođe prekinuti i proizvodnju motora u Australiji, ali to ne znači da će potpuno napustiti to tržište na kome će se i dalje proizvoditi modeli “falkon” i “teritori”.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)