Datum:

16.05.2013. 22:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3407 pregleda

Prema najnovijim podacima do kojih je došla vodeća svetska kompanija za prikupljanje podataka i istraživanje tržišta u automobilskoj industriji, JATO Dinamics, Ford Fiesta je najprodavaniji mali automobil u Evropi u martu i za prva tri meseca 2013. godine.

Po JATO statistici, u prvom kvartalu 2013. evropski kupci su kupovali Fieste po dinamici jedna na svakih 100 sekundi – 41.600 primeraka u martu, a ukupno 77.800 u prva tri meseca 2013. godine.

“Segment malih automobila je verovatno konkurentniji nego ikada, a nova Fiesta stiče još veće tržišno učešće i pridobija nove kupce snagom svog dizajna, tehnologijom i dinamikom vožnje“, kaže Roelant de Waard, potpredsednik za marketing, prodaju i servis u kompaniji Ford Evropa.

U martu je Fiestin maloprodajni udeo u svom segmentu u Evropi porastao za 1.2 procenta, dok su u prvom kvartalu, u odnosu na isti period 2012. godine, narudžbine kupaca porasle za 8 odsto.

Novu Fiestu pokreće sedam pogonskih agregata među kojima su i oni sa emisijom CO2 ispod 100 g/km. Izbor pogonskih jedinica uključuje i 1.0 litarski EcoBoost motor koji je proglašen za “Međunarodni motor godine 2012”, a jedna četvrtina Fiesti prodatih ove godine u Evropi opremljena je upravo 1.0 litarskim EcoBoost motorom.

Nova Fiesta između ostalog nudi i Ford MyKey tehnologiju, koja omogućava roditeljima da postave ograničenja za mlađe vozače čime se promoviše bezbedna vožnja.

Takođe, nova Fiesta opremljena je Fordovim glasom aktivirajućim sistemom povezivanja u automobilu (SYNC) sa funkcijom automatskog pozivanja hitne pomoći, koji može upozoriti lokalne operatere hitnih službi o saobraćajnoj nesreći, i to na 26 jezika, koji se govori u 40 evropskih regiona.

Šezdeset odsto kupaca novih Fiesti poručenih tokom prva četiri meseca ove godine opredelilo se za taj sistem koji je dobitnik Euro NCAP Advanced nagrade.

Inače, prema statističkim podacima najpopularnija boja do sada je Frozen White (bela). Nju je izabralo 23 odsto kupaca. Slede Panther Black (crna) i Moondust Silver (srebrna).

Pedeset pet procenata kupaca Fieste se opredelilo za Charcoal Black (ugljeno crnu) unutrašnjost.

Fiesta je početkom 2013, od lidera u prikupljanju automobilskih podataka i prognoziranju trendova, kompanije Polk, proglašena svetski najprodavanijim automobilom u svojoj klasi u 2012. – sa 723.130 prodatih jedinica.

Ona je takođe bila i najprodavaniji mali automobil u Evropi u 2012. po podacima do kojih je došao JATO Dinamics. Evropskim kupcima isporučeno je ukupno 306.405 automobila.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)