Datum:

12.06.2014. 22:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3686 pregleda

Auto industrija se svake godine sve više okreće ekologiji, ali ovaj put nije reč o alternativnim vrstama goriva već o saradnji Forda i proizvođača kečapa Hajnc (Heinz) koja će dovesti do uvođenja paradajza kao repromaterijala u proizvodnju automobila, saopštio je američki gigant.

“Ford” bi koristio suve ljuske paradajza, koje ostaju posle proizvodnje kečapa, za izradu plastičnih detalja na vozilima. Primena plastike na bazi bilja, umesto na bazi naftnih derivata, smanjiće negativan uticaj na životnu sredinu, preneo je Rojters.

Kako je pokazalo istraživanje naučnika obe kompanije, moguće je koristiti vlakna paradajza za izradu kompozitnih materijala koji će se prvenstveno koristiti za manje vidljive delove automobila ispod haube poput držača žica.

Ford je saopštio da je ostvario saradnju sa Hajncom, Koka Kolom, Najkom i firmom “Prokter i Gembl” u cilju stvaranja “plastike koja je u potpunosti biljnog porekla”, a koja bi se koristila za sve od tkanina do pakovanja.

U međuvremenu, Hajnc je tražio način da reciklira ostatke od skoro 2 miliona tona paradajza koje svake godine koriste za proizvodnju svog popularnog kečapa.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)