Datum:

01.02.2017. 22:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Akcije “Folksvagena” nastavile su sa solidnim rastom pošto je nemački proizvođač automobila saopštio da je postigao dogovor s američkim vlastima o namirenju u slučaju skandala s varanjem na testovima izduvnih gasova.

To poravnanje od 4,3 milijarde dolara za krivične i građanske tužbe došlo je posle velike afere “Dizelgejt” u kojoj je “Folksvagen” priznao da je lažirao, uz pomoć specijalnog softvera, lažne podatke o emisiji štetnih gasova u atmosferu u čak 11.000.000 svojih vozila opremljenih dizel agregatima.

Kompanija je pretrpela značajne gubitke od septembra 2015. kada je cela afera izbila na videlo. “Folksvagen” je već pristao na ranije poravnanje od 15 milijardi dolara s američkim ekološkim vlastima i kupcima automobila, dok je jedan od njegovih zvaničnika uhapšen nedavno zbog tog skandala.

Američke vlasti ustanovile su da je “Folksvagen” ugradio softver koji smanjuje emisiju štetnih gasova na testovima, ali i performanse vozila. Tokom obične vožnje emisije štetnih gasova se kod tih vozila povećava i do 40 puta.

Uprkos skandalu, “Folksvagen” je prošle godine zahvaljujući procvatu u Kini zabeležio rast prodaje od 3,8 odsto premašivši prodaju od 10 miliona vozila.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)