Datum:

21.11.2016. 16:24

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Proizvođač automobila Folksvagen najavio je danas da će ukinuti 30.000 radnih mesta u cilju smanjenja troškove kako bi pokušao da se oporavi od skandala s lažiranjem emisije gasova i više uloži u električna vozila i druge usluge.

Zvaničnici kompanije su na konferenciji za novinare u sedištu u Volfsburgu rekli da će 23.000 radnih mesta biti zatvoreno u Nemačkoj i da će se time od 2020. godine štedeti oko 3,7 milijardi evra godišnje.

Folksvagen je pristao da plati 15 milijardi dolara odštete u sporazumnom rešenju spora s američkim vlastima i vlasnicima oko 500.000 vozila u koja je ugrađen softver koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog. U celom svetu ima 11 miliona takvih vozila.

Kompanija je saopštila da namerava da smanji troškove i preusmeri investicije ka automobilima na baterije i usluge kao što je iznajmljivanje automobila.

Folksvagen grupa ima više od 600.000 zaposlenih, ali će ukidanje ranih mesta u glavnom pogoditi radnike u Nemačkoj, kojih ima 120.000. Radna mesta biće ukinuta i u Brazilu i Argentini.

Kompanija je saopštila da je postigla dogovor sa sindikatima po kojem će se ubuduće ulagati u Nemačkoj, a smanjenje broja zaposlenih biće postignuto dobrovoljnim odlascima, ranijim odlaskom u penziju, zatvaranjem upražnjenih radnih mesta, bez otpuštanja.

Izvršni direktor Folksvagena, Matias Miler izjavio je da je to “najveći reformski paket” u istoriji tog brenda. Kompanija pored “folksvagena” proizvodi i druge marke automobila, uključujući “porše”, “audi”, “škodu” i “lamborghini”.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)