Datum:

28.04.2015. 10:31

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2453 pregleda

Kako se špekuliše u dobro obaveštenim krugovima, Finska bi mogla biti dodata u kalendar Moto GP svetskog šampionata kao lokacija gde će se voziti trka. To bi moglo da se desi već početkom sezone 2017.

Nova trkačka pista koja se gradi u Finskoj nosi ime “Kymi Ring”, pozicionirana je u regiji Kouvola i nalazi se na udaljenosti od 150 kilometara od Helsinkija. Namena ovog motor sport zdanja je povratak Finske u internacionalne vode trkačkih dešavanja.

Finska nikada nije imala uslove da ugosti i organizuje Formula 1 trku, uprkos bogatom nasleđu koje je dalo tri svetska šampiona, ona je jedna od dve nacije koja je uspela da proizvede svetske šampione bez i jedne odrzane F1 trke na svom podnjeblju.

Čelnici staze kažu da “Kymi Ring” ima mogućnosti da ugosti F1 karavan, ali za njih to nije realan cilj i prilikom izgradnje staze organizovanje Formula 1 trke nikad nije bio u planu. “ Iznos novaca koju treba dati svake godine da bi ste otkupili prava na organizovanje trke je ogroman, toliku količinu novca nije moguće dati za otkup prava, u današnje vreme taj novac se ne može pronaći u Finskoj . Umesto toga za manje novca možemo obezbediti dosta atraktivnije trke iz Moto GP šampionata.”

Još jedan od razloga zbog kog se čelnici “Kymi Ring” ne interesuju preterano za dovođenje F1 cirkusa u Finsku je činjenica da trkačka staza ima licencu nivoa “A” od svetske motociklističke organizacije FIM, a licencu nivoa “2” od svetske automobilske organizacije FIA, za organizovanje inventa četvorotočkaša.

Pored Moto GP kao glavnog trkačkog inventa, Finci napominju da se u njihove planove savršeno uklapaju svetsko prvenstvo u Superbajku WSB, trke jednoseda iz kategorija formula GP2 i GP3 (koje se uglavnom voze kao pred trke F1), kao i najatraktivnije prvenstvo turističkih automobila DTM.

Interesovanje za motociklističke trke naglo raste u prethodnih deset godina, posebno zbog bivšeg Moto GP vozača i prošlogodišnjeg vicešampiona u Moto 2 kategoriji Mike Kalija, takođe rastu popularnosti dvotočkaša doprinosi trkački tim “Ajo” iz Moto 3 kategorije čija je baza u Finskoj, da podsetimo trenutni svetski šampion u kraljevskoj klasi Mark Markez baš sa ovim timom osvojio je Moto 3 titulu na motociklu Derbi.

Finska je pre 53 godina bila uvrštena u kalendaru svetskog motociklističkog prvenstva, ima tradiciju organizovanja trka najbržih dvotočkaša, 1962. i 1963. godine vožene su trke u Tamperie, pre nego što je Grand Prix premešten u Imatru 1982.

Međutim Finski “Kymi Ring” nije jedina staza koje konkuriše za mesto u Moto GP kalendaru, koji bi u 2017. godine brojao 20 trka, tu su Austrija koja će verovatno biti na programu već od naredne sezone, a kandidaturu su istakli Tajland i Čile koji takođe očekuju da uskoro budu uvršćeni u kalendar najbržeg motociklističkog takmičenja.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)