Datum:

20.07.2012. 10:08

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3101 pregleda

“Fijat” je na dve nedelje zatvorio pogone u okolini Napulja, jer im je trenutno isplativije da im radnici sede kući i primaju platu nego da dolaze na posao i prave vozila koja sve teže nalaze put do kupaca.

Radi se o potpuno obnovljenoj fabrici, u koju je ugrađena, baš kao i u Kragujevcu, najsavremenija oprema. U fabriku u Pomiljanu je uloženo oko 800 miliona evra ( u Kragujevcu preko milijadu) i u koju je, iz Poljske, vraćena proizvodnja nove “pande” koja je trebalo da bude bestseler na evropskom, a pogotovo na italijanskom tržištu.

Ipak, pad prodaje novih automobila u Italiji u prvom kvartalu ove godine iznosi rekordnih 20 odsto, dok je u ostatku Evrope oko šest. Ako se zna da je situacija sa kupovinom vozila i u Srbiji slična, neminovno je i “povlačenje paralele” između dešavanja u Napulju i Kragujevcu.

Kako je “Novostima” saopšteno u FAS , proizvodnja novog modela “fijat 500 l” odvija se prema ranije utvrđenom planu.

Trenutno se proizvodi 50 vozila dnevno, a dostizanje proizvodnog kapaciteta od 550 vozila planira se za kraj oktobra. Do kraja godine, po planu, u Kragujevcu će biti proizvedeno oko 30.000 vozila.

Važno je, ističu u FAS, i što su fabrike “Fijatovih” kooperanata u Grošnici kompletirane i proizvodnja delova, u potpunosti usaglašena sa potrebama fabrike je krenula. U Srbiji će, tvrde u Kragujevcu, biti proizvedeni svi delovi za “fijat 500 l” sem menjača i motora.

Za razliku od Napulja u kojem radnici idu na prinudni odmor, u Kragujevcu trenutno radi 1.700 radnika, a do kraja godine će biti zaposleno još 800 novih. Zanimljivo je, međutim, da je odnedavno uvedena četvorodnevna radna nedelja sa desetočasovnim radnim vremenom u jednoj smeni.

Ipak, u FAS kažu da je to uobičajeno svuda u svetu u supermodernim fabrikama, da bi se maksimalno iskoristila najsavremenija, automatizovana oprema.

Početak prodaje

“Fijat 500 l”, potvrđeno je “Novostima” u kragujevačkoj fabrici, naći će se u prodajnim salonima u Srbiji istovremeno kad i u Italiji, početkom jeseni. Za Italiju je utvrđena cena osnovnog modela od 15.550 evra, dok cena za Srbiju nije još formirana, ali se pretpostavlja da će biti nešto niža. Do kraja godine “fijat 500 l” će se naći i u salonima širom Evrope, da bi pohod na tržište SAD krenuo naredne godine. Jasno je da će budućnost fabrike u Kragujevcu, ali i “Fijata”, umnogome zavisiti od prodaje u SAD.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)