Datum:

13.04.2015. 22:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4090 pregleda

Izvoz automobila iz Srbije u Rusiju bez carine mogao bi da startuje već sredinom godine. Za početak može da se izveze minimum 5.000 vozila.

Bescarinski izvoz automobila “fijat” iz Kragujevca u Rusiju mogao bi početi već u prvoj polovini ove godine, ako se do tada obave sve neophodne procedure i pregovori, izjavio je u četvrtak šef Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji Andrej Hripunov.

– Rusija je spremna i završila je sve neophodne procedure za bescarinski uvoz automobila “fijat” koji se proizvodi u Srbiji, ali je neophodno da se sve usaglasi sa ostalim zemljama članicama Evroazijske ekonomske unije – Belorusijom i Kazahstanom, jer Rusija ne može jednostrano da donese takvu odluku – rekao je Hripunov.

Prema njegovim rečima, ako ta odluka bude pozitivna, biće formirani pregovarački timovi koji će se baviti detaljnijim pitanjima izvoza automobila. On je precizirao da se radi o uzajamnoj kvoti za izvoz automobila “fijat” iz Srbije u Rusiju, uz istovremeno odobrenje bescarinskog uvoza nekih automobila ruskih proizvođača u Srbiju.

– Kada pregovori budu završeni, neophodno je da se potpišu i odgovarajući dokumenti – dodaje Hripunov. – Ako se sva ta procedura brzo završi, izvoz automobila iz Kragujevca bi mogao početi već u prvoj polovini ove godine.Još nije poznato o kolikoj kvoti automobila je reč, a to pitanje rešavaće stručnjaci dveju zemalja. Za početak moglo bi da se izveze minimum 5.000 automobila “fijat” iz Kragujevca, s tim što bi, ako prva kvota bude dobro prošla, mogla da se dogovori i druga. Najavažnije je da se napravi prvi korak, jer se radi o uzajamno korisnoj saradnji.

U Srbiju bi, za prvo vreme, mogla da se uvoze vozila GAZ grupe, koju već zastupa beogradska kompanija “Verano motors” kao ovlašćeni uvoznik, prodavac i serviser. Čelnici GAZ grupe su jedni od inicijatora ukidanja carine sa ruske strane. Oni su već dostavili svoj zahtev za izvozne kvote ruskom Ministarstvu ekonomije.

– To je jedna veoma zanimljiva matematika. Ako bi krenuo izvoz “fijata 500 L” u Rusiju bez carinjenja, onda bi se ukinula i carina od 15 odsto na laka privredna vozila, nosivosti do 3,5 tona, na koja sada plaćamo carinu od 15 odsto – kaže za “Novosti” izvršni direktor “Verano motorsa” Milan Vukasović. – To bi se sjajno odrazilo ne samo na prodaju “fijata 500 L” i GAZ, već bi profitirala i kompletna naša privreda.

On kaže da bi laka privredna vozila bez carina, koja su za našeg prosečnog preduzetnika sada poprilično skupa, bila pristupačnija.

– Bez carine bi vlasnik male firme, sa B kategorijom, mogao da kupi vozilo do 3,5 tona nosivosti za 11.000 do 12.000 evra. I to vozilo sa savremenim dizel motorom, mehanikom i ostalom zapadnom tehnologijom, dakle vrlo pouzdano. To bi, jasno, uticalo i na otvaranje novih radnih mesta – objašnjava Vukasović.

Još nije na dnevnom redu Evroazijske ekonomske komisije

Automobili proizvedeni u Kragujevcu moraće još da ostanu na parkingu, jer optimistička vest da će 15. aprila Savet Evroazijske ekonomske komisije doneti pozitivnu odluku kojom bi počela procedura za bescarinski uvoz srpskog “fijata” bila je preuranjena. Na dnevnom redu naredne sednice Evroazijske komisije, koju je imao priliku da vidi dopisnik “Novosti” iz Moskve, uopšte nije pitanje “bescarinske kvote” vozila iz Srbije i Rusije.

Kad će doći na dnevni red to pitanje zasad niko ne može tačno da kaže, mada niko ne negira da postoji obostrano dobra volja. Interesantno je da ruski eksperti otvoreno tvrde da te ograničene kvote – od 10.000 automobila godišnje – neće bitno pomoći ni srpskoj, a ni ruskoj automobilskoj industriji koja je u velikoj krizi. Ruska vlada namerava da podrži domaću automobilsku industriju nudeći kupcima povoljne kredite.B. V.

Reciprocitet

Nije jasno da li će 15. aprila Rusi predložiti reciprocitet samo za ukidanje carine na vozila ili će tražiti da i izvozne kvote budu iste.

– Nemamo potvrdu, ali verujemo da će se tražiti samo carinski reciprocitet, što je dobro za sve, ne samo za “Fijat” – kaže Milan Vukasović.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)