Datum:

21.12.2012. 19:40

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4144 pregleda

Izvršni direktor Fijata Serđo Markione uložiće milijardu evra u Fijatovu fabriku na jugu Italije radi proizvodnje dva nova SUV modela namenjenih za globalni izvoz.

Italijanski proizvođač automobila se nada da će ovom investicijom oživeti svoja nedovoljno korišćena postrojenja u Italiji, u kojoj je registracija novih automobila ove godine potonula za 20 odsto u poređenju sa sedam odsto u čitavoj Evropskoj uniji, prenosi agencija AP.

Italijanski premijer Mario Monti pridružio se danas Markioneu u fabrici Melfi, što ukazuje na značaj ove investicije. Fijat je i dalje najveći poslodavac u privatnom sektoru Italije.

“Čini mi se da, uprkos očiglednim poteškoćama, Italija zna kako da zasuče rukave i povrati poverenje u budućnost”, rekao je Monti.

Markione je rekao da će plan proizvodnje dva mala SUV modela pomoći Fijatu da izađe iz gubitaka u Evropi.

Fabrika u Melfiju biće modernizovana kako bi dostigla dnevni kapacitet proizvodnje od 1.600 vozila, navodi Fijat. Proizvodnja novih modela bi trebalo da počne 2014. godine.

Fijatove fabrike u Italiji rade sa oko polovinom kapaciteta zbog pada tražnje za automobilima.

Fabrika u Melfiju, koja proizvodi kompaktni automobil “punto”, ove godine je bila zatvorena tokom 150 dana.

Prema novim poslovnim planovima objavljenim u oktobru, Fijat prebacuje fokus na izvozno tržište, sa akcentom na skuplje luksuzne modele. U vlasništvu Fijata su marke Alfa romeo, Maserati i Ferari, a ova italijanska kompanija planira da naredne godine lansira dva nova maserijata i novi alfa romeo 4C.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)