Datum:

07.06.2012. 22:05

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5677 pregleda

Početak prodaje i izvoza “fijata 500 l” proizvedenog u kragujevačkim pogonima mogao bi, kako saznaju “Novosti”, da bude odložen za septembar. Razlog je, tvrdi se iz više izvora “Novosti”, nedostatak novca koji je, za ovo zajedničko preduzeće, trebalo da obezbedi država Srbija. Od planiranih 83 miliona evra za pokretanje proizvodnje obezbeđeno je, zasad, samo osam. I taj, deset puta manji iznos dogovorene uplate, isplaćivaće se, u narednom periodu, dnevno – po 200.000 evra!

– “Fijat” potpuno razume probleme u finansiranju države i potrebu da se rashodi potpuno minimizuju, bar do rebalansa budžeta – tvrdi izvor “Novosti”.

– Međutim, italijanska kompanija je, za posao u Kragujevcu, uzela kredite i uplata države joj je neophodna.

Grupacija “Fijat”, prema sporazumu sa Vladom Srbije, potpisanim 26. septembra 2008. godine je većinski vlasnik FAS sa 67 odsto, dok je preostalih 33 odsto vlasnik država Srbija.

Zanimljivo je i da je, u planovima “Fijata” obelodanjenim u sredu, za tržište SAD do početka 2014. godine, generalni direktor torinskog giganta Serđo Markione naveo da će tom, najzahtevnijem tržištu na svetu, biti ponuđeno devet modela “fijata 500”, među kojima nema “fijata 500 l”, čija proizvodnja počinje u Kragujevcu. Međutim, pominje se model “fijat 500 lh”, verzija “šumadinca” sa sedam sedišta, koji bi, takođe kao srpski proizvod, na tržištu trebalo da se pojavi 2014. godine.

Bez komentara

U Kragujevac nema nikakvih reakcija na odlaganje prodaje i izvoza. U FAS , naime, nisu želeli da komentarišu moguća odlaganja ranijih planova vezanih za model koji će se proizvoditi u njihovim pogonima.

Autor: P. Živković, Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)