Datum:

25.10.2010. 13:32

Autor:

Ivan Minić

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5906 pregleda

Filijala “Fijat grupe” koja izrađuje motore i menjače, kompanija “Fijat pauertrejn tehnolodžiz” (FPT), već drugi put zaredom dobila je prestižnu međunarodnu “Tehnobest” nagradu, ove godine za novi motor sa dva cilindra “tvin er”.

Kompanija je prošle godine dobila nagradu za “multi er” (MultiAir) tehnologiju.

Odluku je doneo međunarodni nezavisni “Autobest” žiri, koga čini 15 novinara specijalista za autoindustriju iz 14 zemalja – Bugarske, Kipra, Srbije, Hrvatske, Češke, Grčke, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Turske i Ukrajine, čije zajedničko tržište ima oko 300 miliona stanovnika.

“Autobest” je osnovan 2000. godine i jedan je od najkompetentnijih među evropskim žirijima za autoindustriju. U odluci se navodi da je novi “tvin er” motor apsolutna tehnološka inovacija, zahvaljujući novoj tehnologiji elektro-hidraulične kontrole usisnih ventila motora (Multi er) , čime se postiže izvanredna efikasnost i minimalna potrošnja.

Motor sa 85 konjskih snaga, turbo verzija nove familije “tvin er” mašina, zvanično je prvi put predstavljen na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi. “Fijat grupa” je uvođenjem tog motora na tržiste potvrdila liderstvo u tom sektoru, postavljajući nove tehnološke standarde u efikasnosti potrošnje goriva, navodi se u odluci žirija.

U zavisnosti od verzije – normalne, sa turbopunjenjem i bi-fjuel CNG motorom koji može da koristi dve vrste goriva, “tvin er” može da ima 65 do 105 konjskih snaga. Posebno se u tom rangu  izdvaja verzija motora kapaciteta od svega 875 kubika. Zbog ekstremno male veličine, novi “tvin er” motor je idealan par sa električnim motorom za hibridna vozila.

Novi “tvin er” motor sa 85 konjskih snaga najpre će biti ugrađivan u novi “fijat 500”, koji emituje svega 92 grama štetnog ugljen dioksida po pređenom kilometru.

Grupacija “Fijat automobili” takođe je ostala na prvom “zelenom” mestu u odnosu prema drugim kompanijama, sa 126,2 grama štetnih izduvnih gasova po pređenom kilometru njenih automobila u prvoj polovini ove godine.

Autor: Tanjug.rs

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)