Datum:

06.02.2012. 22:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 10085 pregleda

Italijanska grupa „Fijat” koja kontroliše američki „Krajsler” objavila je da je tokom 2011. više nego udvostručila godišnju zaradu, zahvaljujući pre svega „Krajsleru”.

Neto profit, koji se pripisuje matičnoj kompaniji, je preko očekivanja analitičara porastao na 1,3 milijarde evra (1,71 milijardi dolara) sa 520 miliona evra u godini ranije, dok je ukupan prihod porastao 66 odsto, na 59,5 milijardi evra.

Trgovački profit, odnosno zarada pre isplate kamata, poreza i drugih izdataka, bio je 2,3 milijarde evra, u poređenju sa ciljem od oko 2,1 milijarde.

Akcije grupacije porasle su u sredu na berzi u Milanu šest procenata, na 4,86 evra, prenele su svetske novinske agencije.

Izvršni direktor “Fijata” i šef “Krajslera” Serđo Markione naglasio je da je ukupan “Fijatov” neto prihod minule godine stigao od američke kompanije.

Grupacija “Fijat automobili”, koju čine robne marke “Fijat”, “Lanča” i “Alfa romeo”, zabeležila je lane pad isporuka od 2,4 odsto, na dva miliona vozila, uglavnom zbog smanjene prodaje u Evropi, u kojoj je “Krajseler” sa svojim novim modelima skočio 22 odsto.

Markione pokušava da “Fijatove” fabrike učini mnogo efikasnijim, zahtevajući uvođenje novih fleksibilnijih pravila rada u nekoliko pogona u Italiji. Markione je zagovornik novog modela poslovanja pošto su analize pokazale da su italijanski pogoni nekonkurentniji nego oni van granica zemlje, što je glavni uzrok gubitaka nagomilavanih od 2.000-te, kada je sadašnji izvršni director došao na čelo “Fijata.”

“Fijat”, koji kontroliše 58,5 odsto “Krajslera”, objavljuje zajedničke rezultate poslovanja sa americkcom kompanijom od juna minule godine. Bez “Krajslera” italijanska grupacija bi iskaza negativan finansijski saldo.

“Krajsler” je prodao 1,85 miliona vozila u 2011, zahvaljujući većoj potražnji za robnom markom “Džip” i obnovljenom linijom modela u partnerstvu sa “Fijatom.”

Računajući na “Krajsler”, “Fijat” predviđa prihod od 77 milijardi evra u 2012. i neto profit od 1,2 milijarde evra.

U četvrtom tromesečju 2011. je neto profit “Fijata” i “Krajslera” bio 43 miliona evra, u odnosu na 139 miliona u prethodnoj godini. Tromesečni prihod grupacije je više nego udvostručen na 19,6 milijardi evra, ali bi bio “ravan” bez “Krajslerovog” doprinosa.

Operativni gubitak grupe “Fijat automobili” dostigao je 15 miliona evra, znatno ispod očekivanja da će doći do rasta tromesečnog profita od 105 miliona.

Grupa “Fijat automobili”, uspela je da poveća isporuke lakih komecijalnih vozila, ali to nije bilo dovoljno da bude nadoknađena manja prodaja putničkih automobila, koja je pala 4,6 odsto, na 1,6 miliona, dok je tražnja na domaćem, italijanskom tržištu značajno podbacila.

Tražnja za “Fijatovim” kolima povećana je u Brazilu 1,5 odsto, na 772.000 komada. Filijala “Ferari”, međutim, dostigla je rekordan obim prodaje, oko 7.200 luksuznih i skupih vozila, 10 odsto više nego godinu ranije, dok je prihod porastao 17 odsto, na 2,25 milijardi evra.

Dobru prodaju zabeležio je i “Maserati”, sa oko 6.200 vozila i prihodom od 588 miliona evra.

Izvor: Tanjug

 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)