Datum:

14.02.2011. 10:05

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 6568 pregleda

Torinsko-srpska kompanija izabrala najbitnije kooperante. „Fijat“ kreće sa 10 dobavljača, koji će graditi pogone

U nove modele vozila kompanije „Fijat automobili Srbija“, koji će krajem godine početi da se proizvode u torinsko-srpskoj kompaniji u Kragujevcu, biće ugrađeni najbolji delovi proizvedeni u fabrikama od Koreje do SAD, a u pogonima tih fabrika, koji će se graditi u Srbiji ove i naredne godine, moglo bi da bude angažovano oko 3.000 radnika, saznaju „Novosti“.

Spisak dobavljača nove fabrike automobila i dalje je poslovna tajna. Ali, saznajemo da će se među deset najznačajnijih dobavljača naći jedna francuska firma za proizvodnju delova od plastike, zatim „Manjeti Mareli“, čuvena italijanska firma koja proizvodi enterijer za brojne svetske automobilske kompanije, „Dajtek“ iz Niša, „Jura“ iz Rače, „Džonson kontrol“ iz SAD, kao i pet značajnih „Fijatovih“ dobavljača iz Italije.

„Fijatovi“ komponentaši iz Italije će svoje pogone graditi na prostoru bivše kasarne u Grošnici, „Manjeti Mareli“ u bivšem „Zastavinom“ pogonu „Mehanička obrada“, dok je još neizvesno gde će svoje fabrike graditi firme iz SAD i Francuske.

Bez obzira na to što će motori i menjači za nove automobile stizati iz Italije, pomenutih deset firmi neće moći da proizvode više od 60 odsto preostalih komponenata. Reč je o proizvodnji još oko 1.000 delova. Zato će im se (ukoliko država Srbija stane iza tog projekta) već 2012. godine pridružiti bar još tridesetak ovdašnjih firmi, koje ispunjavaju oko 70 odsto „Fijatovih“ uslova za proizvodnju rezervnih delova.

Rekonstrukcija fabrike

Rekonstrukcija bivše „Zastavine“ fabrike automobila teče predviđenom dinamikom i u taj posao je do sada uloženo 150 miliona evra. Osnovni radovi bi trebalo da budu završeni do aprila, kako bi počela da pristiže oprema vredna 400 miliona evra. Ove montažne linije su naručene u Italiji, Nemačkoj i Japanu. U rekonstrukciju i opremanje nove fabrike do kraja godine će biti investirano 940 miliona evra, a serijska proizvodnja novog modela se očekuje na proleće 2012. godine.

Izvor: Novosti

1 komentar
  1. nikola

    Majstor sa iskustvom na CNC glodalici Hurco, i erozimatu Sodick 530L i 750L, takodje posedujem iskustvo na brusenju okruglo. trenutno ne radim, a voleo bih da probam da radim u ozbljnoj firmi poput vase. Unapred zahvalan.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)