Datum:

04.01.2011. 10:52

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 8005 pregleda

Pripreme za početak proizvodnje novog modela automobila u kompaniji “FIAT automobili Srbija” (FAS) u Kragujevcu, čije bi test vozilo trebalo da bude proizvedeno krajem 2011. godine, trenutno se obavljaju u svim proizvodnim pogonima fabrike, a završetak kompletne rekonstrukcije pogona predviđen je za proleće.

Direktor preseraja u FAS-u Rajko Eković izjavio je da će u taj sektor proizvodnje stići tehnološki najsavremenija oprema, kao i dve linije novih presa, a proizvodni kapacitet u prvoj fazi biće 130.000 vozila godišnje. 

Eković je rekao da će u fabriku stići oprema renomirane japanske firme koja je, između ostalih, glavni snabdevač vodećeg svetskog proizvođača automobila – kompanije Toyota. On je istakao da će rekonstruisana fabrika FIAT-a u Kragujevcu biti “zelena i ekološki čista fabrika”, a na prostoru bivše mehaničke opreme za automobile izvodi se čišćenje kontaminiranog sloja zemljišta, odnosno iskopavanje zemlje koja je zagađena mineralnim uljima. 

U fabrici se radi i na rekonstrukciji energetskog bloka i instalira se oprema, a na toj lokaciji nalaziće se sva postrojenja koja proizvode energiju za potrebe buduće proizvodnje. Rukovodilac proizvodnje energije u “FIAT automobili Srbija” Slobodan Todorović rekao je da će se na tom mestu nalaziti nova trafo stanica od 100 kilovolti. 

– Imaćemo i nove kompresorske stanice – istakao je Todorović i dodao da kompletan energetski blok treba da počne sa radom u drugoj polovini 2011. godine. 

U lakirnici fabrike koristi se modernizovana oprema, ali ima i dosta one koja potiče još iz sedamdesetih godina, precizirao je direktor lakirnice Milenko Vuković i istakao da će uskoro biti instalirana nova oprema za hemijsku pripremu i kataforezu. 

Direktor fabrike montaža u FAS-u Mile Raičević, objasnio je da će ta proizvodna linija uskoro biti demontirana kako bi se ostavilo prostora za dolazak nove, za model čiji je radni naziv “L zero”, ali će se, kako je rekao, Punto Classic proizvoditi i dalje u Kragujevcu, iako u manjoj količini. 

– Punto Classic će se i dalje proizvoditi i njegova proizvodnja će se nastaviti još nekoliko godina, jer se pokazao kao dobar u našim uslovima eksploatacije – zaključio je Raičević.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)