Datum:

09.03.2012. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5398 pregleda

Novi „fijat 500L”, koji će se od maja serijski proizvoditi u Kragujevcu, mogao bi da bude zvanično vozilo mnogih državnih firmi i ustanova, što bi znatno doprinelo obimu njegove proizvodnje i zastupljenosti na tržištu. Ovu ideju Pressa podržali su čelni ljudi domaćih preduzeća i institucija s kojima smo juče razgovarali.

Veliki broj javnih preduzeća proteklih godina najviše je kupovao kragujevački „punto”, a kako tvrde u ovim firmama, domaći auto se pokazao kao najjeftiniji i najbolji za održavanje. Iz istog razloga sada je sasvim logično da i „fijat 500L”, koji je prekjuče predstavljen u Ženevi, bude nova „nacionalna klasa”. Njegova cena će doduše biti nešto „jača”, ali sigurno bi mogle da se omoguće pogodnosti u plaćanju i održavanju.

Direktor „Pošte” Goran Ćirić slaže se da novi „fića” treba da postane „zvanični” auto državnih organa.

Tako rade Francuzi i Nemci

– Ako znamo da se predsednik Francuske ili kancelar Nemačke voze isključivo u domaćim automobilima, naravno da smatram da je to dobra ideja. Sasvim je logično da ubuduće nabavljamo upravo „Fijatove” modele koji se prave u Kragujevcu – poručuje Ćirić, sa Biznis savetovanja na Kopaoniku.

Direktor „Pošte” navodi da to preduzeće koristi već „Zastavina” vozila i da ne bi imao ništa protiv da se vozi u 500L.

– Ne bih imao ništa protiv ukoliko bi postojao dogovor da „Poštini” automobili budu modeli „Fijata” koji se prave u kragujevačkoj fabrici. Ne bi ni meni lično smetalo da se vozim u takvim kolima. Koliko vidim, to je izuzetan automobil i sa ponosom bih se vozio u njemu – tvrdi Ćirić.

I direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović kaže da je ova firma poslednjih godina uglavnom kupovala kragujevačka kola. – Više od 80 odsto novih vozila upravo je domaće proizvodnje jer smo na tenderima dobijali odlične uslove, veoma povoljne cene i jeftino servisiranje. Imamo dobro iskustvo sa ovim kolima i pokazalo se da su dobra na terenu – rekao je on.

Sa idejom da 500L postane zvanično vozilo državnih firmi i ustanova slaže se i direktor „Puteva Srbije” Zoran Drobnjak.

– Zašto da ne? Mi smo i ranije nabavljali „punto”. Baš ovih dana ćemo raditi presek stanja voznog parka, a ako se radi o novoj proizvodnji, što da ne kupujemo domaća vozila – kaže Drobnjak.

EPS trenutno ima preko 100 „puntića”, dok su u „Elektromreži” takođe najviše kupovali domaća kola. I oni nemaju ništa protiv toga da vozni park preusmere na kragujevačke automobile.

– Pre dve godine smo kupovali vozila, uglavnom za gradske potrebe, uzeli smo automobile „Škode”, „Hjundaija” i „Fijatov” „punto”. U stvari, najviše je bio zastupljen „punto”. Nemamo probleme sa njim niti što se tiče održavanja, niti što se tiče drugih stvari. Za gradsku vožnju mogli bismo da koristimo samo taj auto, jedino što bismo za rad po terenu morali ipak da uzimamo „nive” i slične džipove – kažu u ovoj firmi.

Ipak, u Upravi za javne nabavke kažu da postoji zakonska prepreka da domaća vozila budu jedina koja će se kupovati na tenderima državnih firmi i ustanova.

– Postoji zakonska obaveza da se kupuje najbolji kvalitet za najnižu cenu, i zbog toga nemate osnov da ograničavate konkurenciju. Međutim, na tenderima roba domaćeg porekla ima 20 odsto prednosti u odnosu na strane. Ako je strani proizvod skuplji 19 odsto u odnosu na domaći, onda naša roba ima prednost. To jedino ne važi za proizvode iz zemalja CEFTA. Jedini uslov je da ima potvrdu o tome da se radi o robi domaćeg porekla, koju izdaje Privredna komora Srbije – objasnila je Daliborka Srećkov iz uprave.

Nisu tražili potvrdu

U PKS-u su nam juče potvrdili da bi „Fijatova” vozila koja se prave u Kragujevcu mogla da dobiju ovu potvrdu, ali, prema njihovim podacima, do sada je nisu tražili.

Vlasnik „Sintelona” Nikola Pavičić kaže da ne treba mnogo pameti da bi se videlo da bi takav potez bio potpuno logičan.

– Dobro vozilo kao što je novi model „Fijata” 500L može da posluži i najvišim zvaničnicima, pa bi mogli da ga koriste i ministri. Zašto da ne, to je veoma komforno vozilo i verujem da će ga preduzeća koristiti masovno. A svaka ovakva ideja pomaže prodaji – zaključuje naš sagovornik.

Serijska proizvodnja „Fijatovog” automobila 500L počeće u maju, rekao je juče generalni direktor te kompanije Antonio Ćezare Ferara.

Nemanja Nenadić: Sve na papir

Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbije” kaže da treba sve staviti na papir i videti koliko se isplati ovakva odluka:

– Sa stanovišta ekonomske logike, treba biti svestan da to ima cenu. Takva politika donosi korist na jednoj strani, ali treba biti svestan da postoje i naše međunarodne obaveze.

Izvor: Press

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)