Datum:

08.01.2016. 22:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 2193 pregleda

Kompanija Faraday Future locirana u SAD, podržana kineskim novcem, predstavila je koncept futurističkog električnog vozila FFZero1 na sajmu CES i poručila javnosti da želi da bude budućnost automobilske industrije.

FFZero1 je koncept koji predstavlja viziju “povezane budućnosti” i koji bi trebalo da predstavi korak ka onome što smo gledali u naučno-fantastičnim filmovima osamdesetih godina.

Na volanu se nalazi dok za pametni telefon, komandna tabla u klasičnom smislu ne postoji, već je sve digitalizovano, a automobil komunicira sa vozačem preko “unapređene stvarnosti” (augmented reality) , odnosno projekcije slika i informacija na prednje staklo, koje se tako stapaju sa putem i okolinom automobila.

Osim novih tehnologija, FFZero1 želi da napravi revoluciju i u proizvodnji i u dizajnu.

Kako su naveli iz ove startap kompanije za koju rade i bivši zaposleni Maskove Tesle, FFZero1 je izrađen na modabilnoj platformi, koja može da posluži za proizvodnju čitave game vozila – od sportskih automobila do pikapa.

Kako navodi BBC, stručnjaci su prilično skeptični, ali je prezentacija na CES-u bez obzira na to privukla mnogo pažnje.

Šef istraživanja FF-a Nik Sempson, bivši inženjer Tesle, kaže da će zbog jedinstvene arhitekture njegova nova kompanija moći da napreduje brže od ostalih, kao i da će prvo vozilo iz serijske proizvodnje sići sa trake već 2018. godine.

“Sva vozila će imati istu varijabilnu proizvodnu arhitekturu. Ona će moći da se adaptira za više tipova vozila i da se prilagodi najrazličitijim potrebama – od jednog do četiri motora, za različite veličine baterije, različite osovine i druge delove”, kaže on.

Kako je istakao, to znači da bi različiti modeli mogli da krenu u proizvodnju uz veoma kratku vremensku distancu.

Glavni dizajner kompanije Ričard Kim je rekao da, kada počne serijska proizvodnja, neće odustati od “vanzemaljskog izgleda” ovog koncepta i da će sličan dizajn biti primenjen kod svih tipova vozila “kako bi ih izdvojila od konkurencije”.

1656593996568b900e10e4a337256822_v4_big

Među rešenjima i karakteristikama koja se spominju jesu i konstantna veza sa internetom, 1.000 konjskih snaga, ubrzanje do 100km/h za manje od tri sekunde, multi-touch ekran i unapređena stvarnost, kao i kaciga za vozača (auto je jednosed) koja ima cevčice za vazduh i vodu.

Faraday Future je inače već mesecima obavijen velom tajne, pa se ne zna ko je direktor, niti odakle se sve finansira njen rad.

Ono što je poznato jeste da je povezana sa jednim kineskim medijskim konglomeratom i da dobija najveću finansijsku podršku od kineskog internet TV provajdera LeTV. Kao prvi čovek kompanije se u nekim papirima spominje Čaojing Deng, inače direktor u LeVision Pictures studiju, jednom od najvećih u Kini.

Prva fabrika ipak neće biti u Kini, već na tlu SAD – u Las Vegasu gde kompanija već koristi bivše postrojenje za razvoj i istraživanje kompanije Nissan.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)