Datum:

26.10.2015. 16:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3697 pregleda

Inicijalna javna ponuda Ferrarija na berzi doživljava pravi „bum“, a italijanska kompanija je sada i zvanično prisutna na Njujorškoj berzi. Mada bilo ko može da kupi akcije, ne treba očekivati da će investitori preuzeti kontrolu od velikih vlasnika „propetog konjića“, bar ne u dogledno vreme. Da bi održao svoju moć, sin Enca Ferarija, Pjero, i predsednik Exora, Džon Elkan, potpisaće ugovor koji im garantuje gotovo polovinu glasačkog prava u Ferrariju.

Kao deo dogovora, vlasnici akcija koji se slažu da ih zadrže najmanje tri godine, dobiće dodatno glasačko pravo u kompaniji, a to će Pjeru i Elkanu doneti zajedničkih 48,7 odsto. Mada se ne radi o kompletnoj kontroli, ovaj potez bi trebalo da bude dovoljan da prevenira eventualno preuzimanje. „Mi imamo dogovor među porodicama, u cilju zaštite naših interesa u Ferrariju“, rekao je Pjero za „Bloomberg“.

Ovaj dogovor neće doneti bilo kakvu zabrinutost, bar ne sledeće godine, jer samo 10 odsto Ferrarijevih akcija će biti na tržištu za sada. FCA će distribuirati dodatnih 80 odsto vlasnicima deonica početkom 2016. Elkanov Exor će dobiti najveći deo u toj transakciji. U međuvremenu, Pjero drži preostalih 10 odsto, ali nema apsolutno nikakvu nameru da prodaje svoj udeo.

„Novi“ Ferrari će povećati svoj obim proizvodnje na 9.000 vozila godišnje do 2019. Da bi se dostiglo ovo povećanje od 30 odsto, treba očekivati novi model svake godine, a neki od njih bi mogli da koriste novu modularnu platformu koja je trenutno u razvoju.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)