Datum:

13.05.2019. 21:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Proizvođač iz Maranela u naredne 2-3 godine obustaviće isporuke pogonskih jedinica koje izrađuje za Maseratijeve modele.

Dva čuvena italijanska proizvođača sportskih automobila bili su zajedno pod kapom FCA (Fiat Chrysler Automobiles) do 2015, kada je Ferrari po odluci rukovodstva grupacije izdvojen u zasebnu kompaniju, da bi se zatim njegove akcije pojavile i na berzi.

Uprkos tome, Ferrari je nastavio da proizvodi V6 i V8 motore za potrebe Maserati modela Ghibli, Quattroporte, Levante, GranTurismo i GranCabrio – praktično za čitavu gamu ovog brenda.

Proizvodnja pogonskih jedinica nastavljena je na osnovu važećeg ugovora između dve kompanije. Međutim, kako kažu u Ferrariju, Maserati je najavio da po isteku ovog ugovora ne namerava da isti obnovi.

Ferrari navodi da će isporuka motora za Maserati prestati 2021. ili 2022. godine i ističe to kao pozitivnu vest jer će moći da usmere energiju i radnu snagu isključivo na razvoj i proizvodnju pogonskih jedinica za sopstvene modele.

Čelnici proizvođača iz Maranela kažu da nakon isteka ugovora sa Maseratijem ne planiraju da proizvode motore za bilo koju drugu auto-kompaniju, već samo za sopstvene potrebe.

Maserati koristi Ferrarijeve motor u svojim modelima još od 2002. godine. Trenutno, to su 3.0 litarski twin-turbo V6, 3.8 litarski twin-turbo V8 i 4.7 litarski atmosferski V8.

Za sada nije poznato kako će Maserati nadomestiti nedostatak Ferrarijevih motora usvojim modelima.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)