Datum:

05.01.2016. 22:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3355 pregleda

Legendarni proizvođač automobila “Ferari” okončao je danas proces odvajanja od matične kompanije Fijat Krajsler Automobili (FCA), zahvaljujući prvom izlasku na Milansku berzu uz početnu cenu akcija na otvaranju od 43 evra.

Akcijama “Ferarija” se na Milanskoj berzi trguje pod oznakom RACE, a ubrzo nakon otvaranja berze akcije su skliznule na 41,75 evra, da bi se nešto kasnije oporavile na 41,90 evra, prenosi agencija AP.

“Od trenutka kada smo najavili odvajanje od FCA, naše putovanje je došlo do kraja”, izjavio je predsednik uprave Ferarija, Serđo Markione, aludirajući na to da je “Ferari” prvi put u 47 godina postao samostalna kompanija, prenosi francuska agencija Frans pres.

“Istina je da se danas otvara još jedno veliko poglavlje. Izlazak na berzu je odraz nezavisnosti ‘Ferarija’ koja je od ključnog značaja za očuvanje njegovog razvoja i potencijala”, dodao je Markione, i istovremeno obećao kupcima još više ekskluzivnih modela.

U oktobru 2015. godine, “Ferari” je imao inicijalnu javnu ponudu (IPO) na Njujorškoj berzi, gde je završio prošlu godinu uz cenu akcija od 48 dolara (oko 44 evra).

Novom kompanijom, koja je sada samostalna od FCA-a, upravljaće holding kompanija Eksor SpA (Exor SpA), u vlasništvu porodice Anjeli, koja ima udeo od 23,5 odsto u Fijat Krajsleru, dok se 10 odsto akcija nalazi u posedu Pjera Ferarija, sina Enca Ferarija koji je osnivač istoimene automobilske kompanije, navodi AP.

“Ferari”, poznat po skupim sportskim automobilima, najveće je i najglamuroznije ime u trkama Formule 1, a samo 2014. godine, ova filijala FCA je prijavila neto prihode od 2,76 milijardi evra i neto profit od 265 miliona evra.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)