Datum:

21.07.2014. 16:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2434 pregleda

Samoupravljajući automobili su sadašnjica, a ne neka daleka budućnost. Kompanija Gugl već godinama testira ovu vrstu automobila, dok su najave o proizvodnji automobila bez vozača stigle iz Nisana i Mercedesa. I dok se često priča o prednostima ovih automobila, postavlja se pitanje koje probleme bi nam samoupravljajući automobili mogli doneti. Za čitavu stvar zainteresovao se američki FBI, koji je izneo nekoliko potencijalnih opasnosti sa kojima bi se ljudi mogli suočiti ukoliko se zamisao o omasovljenju samopravljajućih automobila ostvari.

Najviše problema dolazi od potencijalnih zloupotreba, prvenstveno od strane kriminalaca. Jedan od najvećih strahova je da bi ovakvi autmobili mogli poslužiti kriminalcima kako bi pobegli od policije, odnosno da bi mogli koristiti vatreno oružje tokom bega, jer će im ruke biti slobodne.

Takođe, FBI je izrazio zabrinutost i da bi autonomni automobili mogli biti meta hakera, odnosno da bi treća lica mogla preuzeti kontrolu nad njima i iskoristiti ih kao automobil bombe.

Bilo kako bilo, samoupravljajući automobili su još uvek u fazi testiranja i moraće da prođe još dosta godina da bi se našli u saobraćaju. Do tada, na onima koji rade na njihovom razvoju je da preduprede potencijalne zloupotrebe kako bi postali bezbedni za sve učesnike u saobraćaju.

Autor: Nikola Marinković, Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)