Datum:

10.05.2012. 13:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 6679 pregleda

Da li se sećate Ferdinanda GT3 RS, najsporijeg Porschea na svetu? Njegov tvorac sada se vratio sa novim ‘’superautomobilom’’ na pedale. Na zvaničnom web sajtu Fahrradi Farfalla FFX projekta njegovi tvorci objašnjavaju da je njegovo ime kombinacija nemačke reči ‘’Fahrrad’’, što u prevodu znači ‘’bicikl’’ i ‘’i’’ slova pozajmljenog iz Apple tehnološke filozofije. Obzirom na veliki uspeh njegovog prethodnika, pomenutog Ferdinanda GT3 RS, trenutni model Fahrradi Farfalla FFX je pokušaj daljeg razvoja koncepta mimikrije koja spaja elemente superautomobila sa ljudskim pogonom na revolucionarni način.

Dizajn je očigledno zasnovan na Ferrari Enzo i FXX automobilima. Za razliku od Ferdinanda GT3 RS, Fahrradi nije kopija nekog stvarnog automobila, već na neki način predviđanje budućeg razvoja već postojećeg automobilskog brenda. Spoljašnja forma ovog vozila rezultat je internet istraživanja mnogobrojnih realnih i fiktivnih dizajnerskih ideja o tome kako bi ono moglo izgledati, ali i jedinstvene vizije dizajna koja je njegove tvorce vodila u smeru kreiranja ovakvog jedinstvenog prevoznog sredstva.

Fahrradi Farfalla FFX pokreću jedan ili dva čoveka, a samim tim njegove performanse zavise od vozača. Njegovi tvorci tvrde da ima otprilike jednu trećinu konjske snage. Izduvni sistem takođe je ljudski, ali nema reči o emisiji štetnih gasova. 🙂

Najzanimljiviji deo ovog vozila je ugrađeni ”leptir” mehanizam. Njegov upravljač povezan je sa zadnjom osom, što rezultira pomeranjem njegovih krila-vrata u toku vožnje koji pritom podsećaju na krila leptira (”Farfalla” na italijanskom znači ”leptir”). Još jedan inovativni korak napred je pokušaj da se odstrani sporost koja je bila glavna karakteristika prethodnog Ferdinanda kroz bolji prenos, što Fahrradija čini ozbiljnim rivalom svakom pešaku na ulici.

Idejni tvorac ovog vozila, Hannes Langeder i njegov tim ”MT Racing” trenutno rade na novom projektu nazvanom ”Veyron UC”. Fahrradi Farfalla FFX imao je svetsku premijeru u Muzeju moderne umetnosti Lentos u Lincu u Austriji, gde će biti izložen od četvrtog jula.

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)