Datum:

20.12.2016. 16:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Nekoliko evropskih zemalja, uključujući Italiju, Francusku i Španiju, odložilo je usvajanje striktnijih testova na emisiju izduvnih gasova, uprkos dokazima da je to omogućilo da zagađenje ode iznad zakonskih limita, kaže se u izveštaju Evropskog parlamenta.

Nacrt zaključaka istrage parlamenta u vezi sa Volkswagenovim skandalom je takođe okrivio kašnjenje uvođenja novih restrikcija zbog navodne želje da se zaštiti moćna evropska automobilska industrija nakon krize iz 2008. godine.

Nacrt, koji će ići na glasanje u parlamentu početkom sledeće godine, preporučuje da unutar Evropske komisije bude jedan komesar, zadužen i za politiku i kvalitet, kao i izvore polutanata.

Komisija je saopštila da neće ništa komentarisati dok izveštaj ne bude konačan. Ovog meseca su pokrenuti pravni koraci protiv sedam zemalja zbog nepravilnog sprovođenja politike vezane za emisiju štetnih gasova automobila.

Nove mere će proširiti obim testiranja od sledećeg septembra, i to na ekstremno fine čestice koje ugrožavaju zdravlje, a ispušta ih nova generacija automobila pogonjenih benzinskim motorima sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Međutim, proizvođači apeluju da se ove mere odlože do 2019.

Godinu dana nakon što je VW priznao da je manipulisao sa rezultatima testiranja u SAD, evropski izvori kažu da se očekuje da Francuska i Nemačka podrže predlog komisije za striktnija pravila do sledeće godine.

Ostaje nejasno da li će Italija, Španija i izvestan broj zemalja istočne Evrope uraditi isto.

Ukoliko nova pravila budu odobrena, ona će takođe regulisati i hladan start u cilju redukovanja zagađenja, a to se odnosi pre svega na kratke gradske vožnje, tako da će se od proizvođača automobila zahtevati da kupcima obezbede tačne podatke u vezi sa emisijom modela automobila koje prodaju.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)