Datum:

24.12.2012. 22:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3001 pregleda

EU je izglasala da se snizi buka kod novih automobila sa ciljem štićenja zdravlja građana. Novi set regulativa, koji bi trebao da donese obavezno snižavanje nivoa buke koju automobili stvaraju, je odobren. Međutim, on će obuhvatiti i sportske automobile.

Regulative o dozvoljenom nivou buke motorizovanim vozilima nisu nove, ali ranije nisu imale očekivane efekte dok procedure merenja nisu donosile realnu sliku koja se može zabeležiti u saobraćaju. Stoga, nove predložene regulative uključuju nove nivoe buke i metode merenja, kreirane da pospeše razvoj tiših automobila.

Ali sada je grupa socijalista, „zelenih“ i liberalnih frakcija u EU Komitetu za zaštitu životne sredine predložila novi set regulativa, koji je još rigorozniji. Dopunjena i još ambiciozija zakonodavstva, koja će naterati sve proizvođače da smanje nivo buke za čak 50 % pre 2020. godine, su izglasana sa samo jednim glasom prednosti.

Nije se naišlo na dovoljno podrške u vezi izuzimanja sportskih automobila, kako su želeli auto-proizvođači i konzervativniji političari. To je zadovoljilo Judith Merkies, holandskoh člana Evropskog parlamenta iz Laburističke partije koja je rekla da su sportski automobili njaveći zagađivači.

Proizvodnja visokoperformantnih automobila je zanemarljivog obima u Evropi te će donošenje strožijih ograničavajućih mera imati ozbiljan udar na ovu oblast. Miroslav Ouzky, češki član Evropskog parlamenta iz Konzervativne partije, je rekao:“ Suprotno našim predlozima, koja su bila realističnija, ona prihvaćena od strane Komiteta su preambiciozna. Naškodiće jedino evropskoj automobilskoj industriji ograničavajući mogućnost da bude konkurentna što bi na kraju moglo dovesti i do propasti.“

Konačni oblik zakona će morati da prođe odobravanje Evropskog parlamenta i Saveta, koja će u martu glasati za nova pravila. Ukoliko i budu prihvaćena, implementacija ovih ambicioznih regulativa je nesigurna s obzirom na situaciju u kojoj se evropska auto industrija nalazi.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)