Datum:

24.10.2012. 10:50

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4103 pregleda

Automobilska industrija u Evropi u teškoj je situaciji. Očekuje se da u ovoj godini prodaja novih automobila bude na najnižem nivou od 1995. godine! Tržište automobila može, prema procenama, da se oporavi tek za tri do pet godina, kada se očekuje da bi moglo da dostigne pretkrizni nivo.

U septembru je registracija novih automobila bila na nivou iz 2003. godine. Prodaja novih vozila posustaje u svim vodećim evropskim centrima. Nemačka beleži godišnji pad tržišta od 11 odsto, Francuska od 18 odsto, Italija od 26, a Španija, kao rekorder, od čak 37 procenata!

Uzrok dramatičnog pada analitičari vide u rastu nezaposlenosti u južnoj Evropi, a kada je reč konkretno o Španiji, razlog je porast PDV sa 18 na 21 odsto. Ova država zabeležila je porast kupovine automobila uoči podizanja poreske stope na potrošnju, da bi odmah potom prodaja značajno pala. U pripremi su čak i akcije „staro za novo“, gde bi novi kupci, uz automobil star više od deset godina, dobijali popust od 2.000 evra.

Serđo Markione, predsednik ACEA (Evropskog udruženja proizvođača automobila) i generalni direktor „Fiat spa“, objasnio je uticaj ekonomske krize na evropsku auto industriju:

– Zbog petogodišnjeg silaznog trenda u prodaji, većina evropskih proizvođača automobila u ovom trenutku gubi novac. A perspektiva je daleko od ružičaste, pošto očekujemo da registracija novih automobila padne od osam do 10 odsto u poređenju sa 2011. godinom. Mnogi proizvođači bore se za opstanak trudeći se da održe isti nivo proizvodnje kao u pretkriznim vremenima.

Izvor: Novosti

 

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)