Datum:

23.04.2017. 11:51

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Gorivo je na većini pumpi u Srbiji poskupelo u proseku za dva dinara po litri.

Tako je u četvrtak benzin od 95 oktana prodavan i za 148,70, a bio je 145,20 dinara za litar. Poskupeo je i kvalitetniji benzin od 98 oktana, koji je na pojedinim pumpama koštao i 156,70 dinara, što je povećanje od 3,5 dinara jer je prethodna cena je bila 153,20 dinara za litar!

Najskuplji litar goriva su u četvrtak plaćali vozači koji koriste evrodizel obogaćen aditivima, pa je tako ko je tankao na pumpama u glavnom gradu litar ovog goriva plaćao 159,40 dinara (skuplje za dva dinara). I običan evrodizel je poskupeo pa litar ovog goriva se u četvrtak prodavao za 154,40 dinara za litar što je tačno dva dinara više nego dan ranije.

Cene tečnog naftnog gasa TNG (auto-plina) miruju i kreću se oko 80 dinara za litar, iako ima i nešto jeftinijeg, ali i skupljeg “gasa”, što zavisi od lokacije punionice. Proteklih meseci bilo je dosta povike na kvalitet ovog goriva, pa je savet naftaša da se TNG kupuje na prometnijim punionicama. Razlog za najnovije poskupljenje, koje je bilo i očekivano, a “Novosti” su ga najavile uoči vaskršnjih praznika, veliki je skok cena barela sirove nafte na svetskim tržištima, uslovljen pre svega intervencijom SAD u Siriji.

– Očekuje se poskupljenje do dva dinara po litru – pokazao se kao dobar prognozer Nebojša Atanacković iz AD “Nafta”. – Teško je reći koliko će koštati u paru, jer se kod nas cene formiraju samostalno, a država nema kontrolu nad tim. 

Smanjiti državna zahvatanja

– Nema načina da se Srbija izoluje od uticaja kretanja na svetskom tržištu nafte, jedino na šta možemo da utičemo jeste nivo državnog zahvatanja – upozorava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)