Datum:

28.10.2016. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Na najnovijem testu bezbednosti, Tipo je dobio samo 3 zvezdice u standardno opremljenoj verziji, dok je model sa opcionim sigurnosnom paketom ocenjen jednom zvezdicom više.

Nezavisna organizacija za ispitivanje bezbendosnih karakteristika novih modela na evropskom tržištu, EuroNCAP, od 2016. uvela je dvostruko ocenjivanje. Ako automobil standardno nije opremljen odgovarajućim sistemima asistencije, vrše se dva posebna testiranja. Najpre se ispituje model bez dodatnih elektronskih bezbednosnih tehnologija, a zatim i verzija opremljena ovim sistemima.

Na taj način, potencijalni kupci automobila lakše će moći da uporede bezbednost osnovnih verzija različitih modela. Takođe, oni koji planiraju da nabave novo vozilo, bolje će razumeti u kojoj meri opcioni sistemi asistencije doprinose bezbednosti u vožnji, jer će im biti predočene ocene za obe verzije – baznu i onu sa dodatnom sigurnosnom opremom.

Poslednji u nizu modela koji su prošli dvostruko ocenjivanje bio je FIAT Tipo sa 5 vrata. Hečbek je prvo testiran sa standardnom opremom, i tu se nije proslavio – dobio je skromne 3 zvezdice, što za današnje uslove, kada većina novih modela dobija 5 zvezdica, nije baš ohrabrujući rezultat.

Nešto bolje pokazao se u verziji sa opcionim bezbednosnim paketom koji uključuje sistem upozorenja na mogući sudar sa automatskim kočenjem u slučaju da vozač ne reaguje na opomenu kompjutera. Tako opremljen Tipo, zaslužio je 4 zvezdice prema kriterijumima EuroNCAP-a.

Inače, prilikom prvog testiranja automobil je zabeležio 82% uspešnosti u oblasti zaštite odraslih putnika, 60% na polju bezbednosti dece u automobilu, 62% za zaštitu pešaka i samo 25% za ugrađene sisteme asistencije. Prva tri rezultata identična su i u verziji opremljenoj dodatnim bezbednosnim paketom, dok je kod poslednje stavke – elektronskih sistema asistencije, postignut zanačajan napredak sa ocenom od 57%.

Zbog samo 3 zvezdice koje je dobio standardni Tipo hečbek, EuroNCAP ističe da bi prilikom kupovine i odabira verzije kupci trebalo da imaju u vidu razliku između tog modela i varijante sa dodatnnom opremom koja obuhvata i bezbednosni paket.

EuroNCAP pohvalio je bezbednost odraslih putnika u slučaju bočnog sudara, ali je primetio i da su prilikom frontalnog “kreš testa” zabeležene određene slabosti u zaštiti grudnog dela tela putnika.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)