Datum:

07.11.2010. 22:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

1 komentara 6790 pregleda

Evropske prestonice uskoro bi trebale biti opremljene novom vrstom kamera koje beleže saobraćajne prekršaje. Osim prekoračenja brzine, nove kamere uočavaće i prekršaje kao što su nekorišćenje sigurnosnog pojasa, držanja nedovoljnog rastojanja od vozila ispred, neosigurano vozilo i neplaćanje automobilskih poreza.

U VTT tehničko-istraživačkom centru u Finskoj u toku je testiranje novih generacija pametnih kamera. Razvoj sistema ASSET (Advanced Safety and Driver Support for Essential Road Transport) otpočeo je 2008. godine, a očekuje se da će se prve kamere već 2013. naći na evropskim putevima.

”Osnovna namena kamera je pomoć saobraćajnoj policiji, kao bi lakše identifikovala saobraćajne prekršaje”, navodi Matti Kutila, naučnik sa finskog instituta.

Britanska auto društva su oprezno pozdarvila uvođenje ASSET-a, uz strahovanje da bi nove kamere lokalnim upravama mogle poslužiti kao izvor zarade, a ne u svrhe sigurnosti.
Izvor: T-portal

1 komentar
  1. Stefan

    Samo mi nije jasno kako ce da kontrolisu dovoljno rastojanje izmedju vozila kad u zakonu nigde ne pise koliko je to dovoljno rastojanje…

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)