Datum:

21.06.2011. 19:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 9078 pregleda

Ko krene automobilom na put u neku od država Evropske unije treba da se pripremi na česta zaustavljanja i kontrole saobraćajne policije.

Eventualna vožnja u pripitom stanju se drastično kažnjava i u novcu, pa u Italiji iznosi i do 6.500 evra. Obavezna dokumenta za upravljanje motornim vozilom van zemlje su: međunarodna vozačka dozvola i zeleni karton.

Međunarodna vozačka dozvola izdaje se u Auto-moto savezu Srbije (AMSS), a rok važenja je tri godine. Uz nju morate imati i važeću nacionalnu vozačku dozvolu. Dokaz da imate uredno osiguranje kod domaćeg osiguravajućeg društva predstavlja zeleni karton. Izdaje ga osiguravajuće društvo i važi do isteka polise obaveznog osiguranja. Zelena karta ne važi u nekim zemljama (Rusija, Azerbejdžan, Kazahstan, Gruzija).

Ako je vaše vozilo na TNG pogon (gas), proverite uređaj jer su na putevima u Evropskoj uniji kontrole rigorozne. Ne postoje ograničenja koliko starim vozilom možete krenuti na put van zemlje.

Koga zaustavi saobraćajna policija u bilo kojoj od zemalja EU, izlazak iz vozila nije dozvoljen. Za taj prekršaj u Srbiji novi propis predviđa automatsku kaznu od 5.000 dinara, dok je u Evropi taj iznos dosta veći. Savet je da se policajcu pruže papiri i da se strpljivo čeka provera koja može da potraje i dvadesetak minuta.

Svaki pokušaj intervencije, ubeđivanja ili “čašćavanja” treba – zaboraviti.

Kliknite na sliku kako biste je videli u punoj veličini

Motociklisti u EU moraju da nose kacigu, isto važi za Hrvatsku i Crnu Goru, ili će im u suprotnom dozvola biti oduzeta. Od 50 do 100 evra kažnjava se bacanje bilo kakvih otpadaka kroz prozor tokom vožnje u Bosni, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Bez dozvole ostaju oni koji na putu do mora pretiču u tunelu, krivinama, na nepreglednim deonicama. Farovi treba da budu non-stop upaljeni u Crnoj Gori, Bosni, Hrvatskoj, Makedoniji i Mađarskoj, a kazne za neuključena svetla su od 30 do 60 evra.

Dobro je znati i kako i gde se kazne naplaćuju. U Nemačkoj je to moguće uraditi na licu mesta, u Francuskoj se plaća u banci, a u Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj takođe preko uplatnice.

U Mađarskoj se kazne naplaćuju isključivo u forintama. Ukoliko načine saobraćajni prekršaj u nekoj stranoj zemlji, ali uspeju da iz nje izađu, a da ne plate kaznu, srpskim vozačima preti pokretanje postupka u Srbiji.

Putarina u Mađarskoj naplaćuje se preko vinjeta. One se očitavaju na naplatnim rampama. Za najjeftiniju četvorodnevnu vinjetu treba izdvojiti 4,3 evra, a za mesečnu 15,5 evra.

Naknada za korišćenje puteva u Sloveniji plaća se 15 evra za sedam dana ili 30 evra za mesec dana, dok je u Austriji 7,6 evra za 10 dana. Za najjeftiniju deonicu u Italiji, od Trsta do Verone treba izdvojiti 22 evra, a 37 evra od Trsta do Rima. U Nemačkoj se putarina ne plaća.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)