Datum:

04.06.2015. 16:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2928 pregleda

Ako je suditi po sadašnjem stanju, sve veći broj stanovnika gradova i njihovih automobila napraviće pravi pakao u saobraćaju budućnosti. Pojedini razvojni timovi već sada rade na rešenju, a jedno od najzanimljivijih dolazi iz Nemačke…

Nemački DFKI GmbH, istraživački centar za razvoj veštačke inteligencije predstavlja „EO smartconnecting car 2“ (skraćeno EOscc2), prototip elektro-automobila budućnosti kakav do sada niste videli. Ovaj tehnološki demonstrator je zaista fascinantan, poput popularnih trasformersa u stanju je da podiže i spušta svoju karoseriju, a točkovi mu se vrte u svih 360 stepeni. U stanju je da se kreće i okreće u svim pravcima bez potrebe za bespotrebnim i dosadnim napred-nazad manevrisanjem uz motanje volana. Vrata se otvaraju na gore, kao u sportskim automobilima, a cela kabina se podiže i na taj način vozaču obezbeđuje bolju preglednost dok istovremeno smanjuje potreban parking prostor. Štaviše, u normalnom modu dovoljno mu je parking dužine svega 2,5 metra dok u uspravnom položaju staje i na 1,5 metara parking-prostora. Komande su, po rečima razvojnog tima, intuitivne i njime je lako upravljati uprkos brojnim mogućnostima.

Pri svemu tome „EOscc2“ ima i mogućnost automatskog parkiranja pomoću kamere i brojnih senzora koje poseduje. „EOscc2“ pokreće četiri elektromotora od po 4 kW (na svakom točku po jedan) koje snabdeva baterija od 54V koja omogućava autonomiju od 70 km. Najveća brzina mu je skromnih, ali za grad adekvatnih 65 km/h, a težak je 750 kg. Pritom, zanimljivo je da „EOscc2“ nema klasičan kabl za dopunu već se ona obavlja bežično – induktivnom metodom, prostim parkiranjem vozila na specijalnu, elektromagnetnu ploču.

Kako je ovo namenski, tehnološki demonstrator nema planova za masovnu proizvodnju ali nije teško pretpostaviti da će brojne tehnologije iz ovog modela zaživeti u automobilima budućnosti.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)