Datum:

08.02.2018. 22:15

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Grimizni Tesla Roadster iz Elon Muskove pionirske električne automobilske industrije spreman je da ove nedelje ode tamo gde do sada nije otišao niti jedan sportski automobil – u svemir.

Očekuje se testni let nove Falcon Heavy ‘jumbo’ rakete koju je izgradilo transportno preduzeće Space Exploration Technologies, a koje je osnovao, kao i kompaniju Tesla Motors, preduzetnik Elon Musk.

Ako to lansiranje uspe, Falcon Heavy će postati najsnažnija raketa koja postoji i najmoćnije svemirsko vozilo koje će uzleteti iz SAD-a otkad je NASA raketama Saturn 5 poslednji put prevezla astronaute na Mesec pre 45 godina.

Uspeh tog lansiranja verovatno će kalifornijskoj kompaniji SpaceX osigurati prednost nad konkurentima koji traže velike ugovore s NASA-om, američkim vojnim i satelitskim kompanijama, pa čak i plaćaju svemirske turiste.

Falcon Heavy, sa 27 motora koji mu daju potisak, izgrađen je od tri Falcon 9 raketa – jedna je u sredini, a dve na bokovima služe kao pojačala.

Te dve rakete trebale bi se nakon lansiranja spustiti padobranima na Kejp Kanaveral, dok bi središnja raketa nakon leta trebalo da sleti na brod u Atlanti.

Svemirska letilica već je postavljena na lansirnoj platformi u Kenedijevom svemirskom centru u Kejp Kanaveralu u Floridi, koju je koristio Saturn 5 noseći tročlanu ekipu Apollo 11 na svojoj istorijskoj misiji 1969. godine, koja je kulminirala prvim koracima Nil Armstrong i Baz Aldrina na mesečevoj površini.

Putnik koji će se voziti na vrhu Falcon Heavya biće Tesla Roadster, te će tako, uspe li misija, biti prvo vozilo poslato u sunčevu orbitu.

 “Volim pomisao o automobilu koji beskonačno vozi kroz svemir. Možda ga otkriju vanzemaljske rase u budućnosti”, poručio je na Tviteru milijarder, preduzetnik i osnivač Tesle i SpaceX-a Elon Musk.

Falcon Heavy dizajniran je za prenošenje znatno veće težine od tog automobila, a SpaceX se hvali svojom sposobnošću da može poslati u zemljinu orbitu teret od otprilike 70 tona, uz trošak od 90 miliona dolara po lansiranju.

To je dvostruko veći kapacitet od onog koji omogućuje postojeća američka svemirska flota, sačinjena od Delta 4 Heavy United Launch Allianca (ULA) zajedničkog poduhvata Lockheed Martina i Boeing-a, i to za svega četvrtinu sadašnjeg troška.

Nova raketa trebalo bi SpaceX-u omogućiti ulazak u dve ključne arene koje zahtevaju veći kapacitet od one koju omogućuje Falcon 9, a to su geostacionarne orbitalne misije za isporuku satelita koji kruže Zemljinim ekvatorom istim tempom kao što se Zemlja rotira, te za u istom ritmu kao rotacija planeta i za istraživanja izvan Zemlje.

Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)