Datum:

09.02.2018. 10:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Najsnažnija raketa „Falcon Heavy“ sinoć je uspešno lansirala u svemir Maskov automobil Tesla Roudster boje višnje koji će neko vreme provesti u blizini Zemlje, a onda nastaviti svoj put ka Marsu.

Finansiranje “Falcon Heavy“ se procenjuje na 90 miliona dolara, dok bi slična raketa koju bi NASA poslala u svemir koštala oko milijardu dolara.

Teslin Roadster postao je tako prvi automobil u svemiru nakon što je uspešno proteklo lansiranje rakete „Falcon Heavy“. Falcon Heavy ima veliku nosivost zahvaljujući upotrebi tri rakete Falcon 9, a svaka od njih ima ukupno po devet motora. Poređenja radi, „Falcon Heavy“ ima dva puta veću nosivost i potisak od drugih raketa i može da ponese 64 tone tereta, što je više od Boinga 737 sa putnicima, osobljem, teretom i gorivom.

U automobilu se nalazi i lutka koja nosi svemirsko odelo kompanije SpaceX, a na ekranu infotejnment sistema napisana je poruka „Don’t panic“, što je aluzija na čuveni “Autostoperski vodič kroz galaksiju“ Daglasa Adamsa, dok na jednom od delova u unutrašnjosti automobila piše „Made on Earth by Humans“ ili u prevodu, „napravili ljudi na Zemlji“. Osim toga, na radiju je tokom lansiranja išla pesma „Space Oddity“ od Dejvida Bouvija.

“Tesla Roudster će otići 400 miliona kilometara od Zemlje i kretaće se brzinom 11 kilometara u sekundi“, rekao je Mask u ponedeljak novinarima, dodajući da se procenjuje da će auto kružiti svemirom nekoliko stotina miliona godina.

Od tri rakete Falcon 9, dve su se uspešno vratila na Zemlju.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)