Datum:

31.12.2015. 10:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

1 komentara 2748 pregleda

“Benzinci” i “dizelaši” na udaru. Nju Delhi je zabranio prodaju “dizelaša” s motorom većim od 2.000 kubika!

Sada je postalo jasno da je “Dizelgejt” – skandal koji je izazvao “Folskvagen” priznavši da je čak 11 miliona vozila s dizel motorima opremio lažnim softverom na osnovu koga je prikazivano manje zagađenje vazduha od stvarnog – samo ubrzao “proterivanje” vozila s dizel motorima iz bliske budućnosti. Iako manje zagađuju, ni benzinski agregati, jasno je, neće moći da izbegnu sudbinu “dizelaša”.

Sve veće zagađenje životne sredine – a automobili sa unutrašnjim sagorevanjem su “dežurni krivci”, bez obzira na sve nižu cenu nafte – prouzrokovalo je i ubrzano traženje alternativnih pogona.

“Tojota”, koja prednjači u hibridnoj tehnologiji, veruje da je jedno od rešenja vodonik, i mnogo toga je uložila u projekat serijskog automobila na vodonik “miraji” koji već osvaja ulice Japana, Evrope i SAD.

Na nedavno završenom samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, Nemci su najavili da će do 2050. godine zabraniti upotrebu automobila s konvencionalnim (benzinskim i dizel) motorima.

Ta zemlja, međutim, nije jedina evropska država koja će doneti odluku o progonu “benzinaca” i “dizelaša”, s obzirom na to da će joj se pridružiti Holandija, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo – članice ZEV alijanse, organizacije koja se zalaže za korišćenje vozila s nultom emisijom štetnih gasova.

Sličnu inicijativu pokrenuće i američke savezne države Kalifornija, Konektikat, Merilend, Masačusets, Njujork, Oregon i Vermont, a krajnji cilj alijanse je da se do sredine 21. veka globalna emisija motornih vozila smanji za 40 odsto, kako bi se zaustavile klimatske promene.

au-Tesla-Model-S

Pojedini proizvođači automobila takođe preduzimaju određene korake u tom smeru.

Najdalje je otišla “Tojota”, koja je najavila da će do 2050. godine iz svojih modela eliminisati konvencionalne motore koji za pogon koriste isključivo benzin ili dizel gorivo i da će se posvetiti “plug-in” hibridnim, električnim i vozilima na vodonik.

Nove modele na struju najavljuju i “Folskvagen”, BMV, “Mercedes”, “Sitroen”, “Reno”… “Ford” je najavio da će do 2020. proizvesti čak 13 vozila na struju, i za to je spremio četiri i po milijarde dolara!

Problem sporog punjenja (i dalje preskupih) baterija pokušavaju da reše sami proizvođači. Tako su BMV i “Nisan” krenuli stopama “Tesle”, pa sami postavljaju stanice za brzo punjenje…

au-renault-twizy_5939

Skoro sve vlade razvijenih zemalja stimulišu, na razne načine, kupovinu električnih vozila. Pojedine i sa desetak hiljada evra. Kod nas nema nikakve podrške države za kupovinu “eko-vozila”, pa i ne čudi što su zvanično kod nas registrovana samo četiri električna vozila. Od toga, dva su dobijena na poklon, jedno je napravio AMSS, a kupljeno je samo jedno – “micubiši mijev”.

Izvor: Novosti

1 komentar

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)