Datum:

30.04.2014. 16:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3630 pregleda

Hrvatska firma Rimac je još 2011. godine na Salonu u Frankfurtu predstavila svoj „Concept One“, električni superautomobil koji će sa neverovatnih 1.088KS do 100 km/h stizati za samo 2,8 sekundi, a posle tri godine pokušaja, firma je konačno obezbedila sredstva za ograničenu proizvodnju.

Prema navodima, firma Rimac je uspela da obezbedi četiri izvora za finansiranje projekta.

Prvi su avansi koje uplaćuju nestrpljive mušterije željne automobila koji, barem u teoriji, može da se takmiči i sa “bugati vejronom” i to samo na električni pogon, a drugi je zajam koji je firmi obezbedila Hrvatska banka za rekonstrukciju i razvoj.

Prošlog meseca je Rimac 10 odsto svojih akcija prodao kineskoj firmi “Sinocop Resources” za 7 miliona evra, a poslednji i verovatno najvažniji deo finansijske slagalice je podrška Kolumbijca Frenka Kanajeta Jepesa, investitora u zelenu energiju takođe aktivnog u automobilskoj industriji. Jepes je uvoznik Ferarija i Maseratija za Kolumbiju, a takođe je jedan od investitora “Formula E” takmičenja električnih bolida koje debituje ove godine.

Sa jakom finansijskom osnovom, sada je samo pitanje vremena kada će “rimac koncept jedan” iz razvojne faze stići u proizvodnju.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)