Datum:

17.02.2013. 11:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4497 pregleda

Električni blizanac Chevroleta Spark po prvi put će biti predstavljen evropskoj publici na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi. Ovaj model naći će se od 2014. godine u prodaji na odabranim evropskim tržištima.

U američkom proizvođaču kažu da očekuju da Chevrolet Spark EV postavi nove standarde u pogledu performansi urbanih gradskih električnih automobila. Ovaj automobil napaja se najnaprednijim električnim motorom i baterijskim sistemom koji je General Motors ikada napravio.

Ubrzanje kao kod sportskog automobila i trenutni obrtni momenat od 542 Nm čine Spark EV malim automobilom sa dinamikom vožnje u kojoj će vozači uživati, kažu u Chevroletu.

Srce pogonskog sistema Sparka EV je GM-ov električni motor sa permanentnim magnetima. Ovaj elektromotor proizvodi 136 ks (100 kW), i postiže ubrzanje od 0-100 km/h za manje 8,5 sekundi.

Spark EV biće opremljen litijum-jonskom baterijom od preko 20 kWh, koja radi uz pomoć aktivnog sistema za hlađenje i grejanje tečnosti. Zahvaljujući sofisticiranoj tehnologiji ove baterije, očekuje se da će Spark EV ostvariti električni domet koji je među najvećim kod ove vrste automobila. Nezvanične procene dobijene na osnovu kapaciteta baterije kreću se u okvirima 100-125 km.

Baterija je napravljena tako da omogući brzo punjenje običnom naizmeničnom strujom i jednosmernom strujom. Jednosmerna struja će omogućiti automobilu da napuni do 80% svojih kapaciteta za oko 20 minuta, a baterijski sistem može da podnese nekoliko brzih punjenja jednosmernom strujom dnevno.

Punjenje naizmeničnom strujom zahteva između 6 i 8 sati, ako koristite standardnu kućnu utičnicu. Set sa kablom za punjenje je deo standardne opreme automobila.

Unutrašnjost Sparka EV opremljena je sa dva velika LCD ekrana. Prvi ima dijagonalu od sedam inča i smešten je ispred vozača kako bi mu omogućio prikaz najbitnijih informacija u vožnji.

Drugi ekran se nalazi u centralnom delu instrument table i služi kao interfejs za multimedijalni sistem, odnosno za kontrolisanje klima uređaja i emitovanje podataka o uštedi energije.

Spark EV dolazi sa Chevrolet MyLink sistemom, kao delom standardne opreme, koji korisnicima omogućava da povežu kompatibilne pametne telefone. Chevrolet MyLink će podržavati veliki broj odabranih aplikacija što će korisnicima omogućiti navigaciju pomoću njihovog pametnog telefona, kao i slušanje radio stanica širom sveta preko interneta.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)