Datum:

22.05.2017. 22:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Telekomunikaciona kompanija Qualcomm predstavila je u Francuskoj probnu deonicu puta koji omogućava bežičnu dopunu pogonskih baterija na električnom automobilu za vreme vožnje.

U saradnji sa kompanijama Renault i Vedecom, Qualcomm je u Versaju, pored Pariza, napravio test poligon dužine 100 metara na kome se baterije električnog automobila pune bežičnim putem – dok se vozilo kreće. 

Sistem za dopunu baterija smešten je u središnjem delu kolovoza i sastoji se od 4 nezavisno napajane sekcije od po 25 metara. Proizvođač tvrdi da je ovaj punjač snage do 20 kW, kao i da omogućava dopunu pri brzinama vozila i do 100 km/h, što su brzine koje se razvijaju na autoputevima. 

Za testno vozilo upotrebljen je modifikovani Renault Kangoo sa električnim pogonom koji je na svom donjem delu opremljen sa dva prijemnika od po 10 kW. 

U kompaniji Qualcomm kažu da je reč o revolucionarnom rešenju čija bi primena u budućnosti otklonila bojazan vlasnika električnih automobila da će u toku vožnje ostati bez “goriva”. Ipak, ova tehnologija je za sada u ranoj fazi razvoja, a najveću prepreku realizaciji predstavljaju visoki troškovi implementacije. 

Pogledajte demonstraciju ovog sistema:

Inače, komapnija Qualcomm već godinama razvija statične bežične punjače za pogonske baterije električnih automobila. Smatra se da ovakva vrsta punjača ima više praktičnih i estetskih prednosti u odnosu na punjenje baterija pomoću kabla.

Najpre, smanjuje se mogućnost da vandali oštete kablove i drugu opremu za punjenje dok je automobil parkiran na javnoj površini. Takođe, s obzirom da se instalacije za indukcioni bežićni punjač nalaze ispod zemlje, punjač je vizuelno moguće zamaskirati tako da izgleda poput običnog šahta na ulici ili parkingu.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)