Datum:

26.08.2015. 16:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3040 pregleda

Sa pojavom nečujnih električnih automobila pešaci su dodatno izloženi riziku da ne čuju vozilo koje im se približava. Mnoge kompanije su se odlučile da u svoja ekološka vozila ugrade veštačke zvukove motora na koje su ljudi navikli, a Nisan, Reno, Pežo i Sitroen su razvili novi sistem za koji se nadaju da će rešiti ovaj problem zauvek.

Sistem “eVADER” je rezultat trogodišnjeg zajedničkog rada 11 kompanija i Evropske unije, u kome su učestvovali i velikani auto-industrije Nisan, Reno i Pežo-Sitroen.

Princip je vrlo jednostavan – kamera postavljena na šoferšajbni prepoznaje pešake, bicikliste i ostale putnike ispred vozila, a ukoliko kompjuter prepozna opasnost od nesreće, preko šest zvučnika se pušta zvuk koji upozorava dotične korisnike saobraćaja na prisustvo električnog automobila.

Specijalno kreiran zvuk je 5db niži od onog koji nastaje od konvencijalnih benzinskih i dizel motora i smišljen je da ne izaziva iritaciju i paniku, međutim, koliko god bile plemenite namere projekta “eVADER”, moramo priznati da je zvuk upozorenja koji su smislili toliko zlokoban da bi mogao da služi da najavi dolazak Dart Vejdera.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)