Datum:

29.07.2011. 16:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5780 pregleda

Nemački naučnici sa Univerziteta u Ahenu u Nemačkoj prave novi model električnog automobila koji ne bi trebalo da bude skuplji od njegovog rođaka koji se kreće na benzin, pišu nemački mediji.

Električni automobili koji sve više postaju statusni simboli jer ih voze mnoge holivudske zvezde, za obične građane sa prosečnom zaradom još uvek su samo san. On je za sada znatno skuplji nego konvencionalni automobili. Zato su se nemački naučnici sa Univerziteta u Ahenu latili posla i počeli su da prave novi model pod nazivom “strit skuter” koji ne bi trebalo da bude skuplji od 5.000 evra, pa bi tako tako postao najpovoljniji električni automobil na svetu. Proizvodnja prvih “strit skutera” planirana je da počne 2013. godine. Profesor Ahim Kampker, dekan katedre za produkcijski menadžment u alatnoj laboratoriji ahenskog univerziteta, objašnjava da su e-automobili koji se trenutno nalaze na tržišu skupi zbog toga što su građeni na osnovu već postojećih vozila na goriva. Zato je on sa svojim timom saradnika pokušao da prilagodi proizvodnju vozila koje će biti jeftinije od automobila nekog velikog proizvođača.

Ovaj projekat je potpuno u skladu s vremenom, jer je nemačka vlada najavila da narednih godina želi da poveća broj e-automobila na ulicama.

“Nemci kao i većina Evropljana nisu oduševljeni ovim projektom, dok su s druge strane e-automobili jako popularni u Japanu i Kini”, kaže automobilski strucnjak Ferdinand Dudenhofer.

“Ta vožnja je veoma impresivna, jer je ubrzanje e-automobila jako dobro, zbog čega je doživljaj vožnje interesantniji i emotivniji nego kod normalnih automobila”, objašnjava on.

Ipak, ta vozila još uvek nisu namenjena za vožnju na duge staze. Novi model e-auta “Strit Skuter” s jednim punjenjem baterije može da pređe samo oko 130 kilometara.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)