Datum:

25.07.2017. 10:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Francuski gigant “Reno” predstavio je u Zagrebu novinarima iz naše zemlje i regiona paletu svojih elektromobila, spremnih da stanovnike ovog dela sveta povedu u novu automobilsku budućnost – koja je već dobrano počela širom Evrope.

Električni automobili “Renoa” prodaju se već neko vreme u Sloveniji, naravno uz obilate državne subvencije, a od kraja juna i u Hrvatskoj…

Datum početka prodaje u Srbiji nije preciziran, ali se svi u “Renou”, ali i potencijalni kupci u našoj zemlji, nadaju da će “dešavanja u regionu” podstaći i ubrzati prodaju i u Srbiji. Veliko ohrabrenje je i formiranje, u novoj Vladi Srbije, Ministarstva za ekologiju…

“Reno” je u Zagrebu predstavio modele “zoe”, najprodavaniji elektroautomobil u Evropi, lako komercijalno (teretno) vozilo “kangu Z.E”, sa takozvanom N1 homologizacijom, i futuristički, atraktivni četvorocikl “tvizi”.

Naravno, ono što je bitno za prodaju i plasman elektroautomobila na tržištu jeste i broj elektropunjača. Slovenija je, dakako, odmakla, Hrvati se trude da drže korak (što je i bio jedan od razloga za početak prodaje ovih vozila), a skoro svakodnevno saznajemo da je u našoj zemlji otvorena neka nova punionica za elektrovozila. (Najnovija u garaži na beogradskom Obilićevom vencu).

Šta to “Reno” trenutno nudi?

Model “zoe”, koji je prikazan prošle jeseni na Salonu u Parizu, ima novi, moderniji izgled, ali, što je još važnije, litijum-jonske baterije najnovije generacije koje, prema fabričkim podacima, mogu bez problema da omoguće domet vozila od 400 kilometara.

“Zoe”, koji je težak 1.500 kilograma (baterije imaju masu od 300 kg), dug je 408 cm i ima prtljažnik od 338 litara. Maksimalna brzina je 135 km/h, a do 50 km na čas ubrzava za sjajne 4 sekunde. Na brzim punjačima dopuna traje svega sat vremena, a na običnoj kućnoj desetak.

Brojke:

· 400 km ima domet “zoe”
·4,28 m je dug “kangu Z.E ekspres”
· 3,4 m je radijus okretanja “tvizija”
 
Atraktivni “tvizi” je dug svega 2,3 metra. Prodaje se kao putnički dvosed, ali i kao “kargo” (umesto zadnjeg, drugog sedišta ima prtljažnik od 180 litara).

“Tvizi” sa jednim punjenjem može da prevali do 120 km, a zahvaljujući dimenzijama i krugu okretanja od svega 3,4 metra, nema premca u povlačenju gradskim ulicama.

Posebno je zanimljiv model lakog komercijalnog vozila “kangu Z.E”, kome nove baterije omogućavaju domet i do 270 km. Elektromotor ima 44 KV baš kao i “zoe”, a sa novim punjačem od 7,0 KV puni baterije (maksimalni kapacitet) za svega šest sati.

“Kangu Z.E” ima dve verzije, od 4,28 m (ekspres) i 4,66 m (maksi furgon), koji ima verziju sa dva odnosno sa pet sedišta.

Cene (u Sloveniji bez subvencija) jesu konkurentne i “običnim” automobilima. Tako “zoe” košta od 20.990 evra pa naviše, “kangu Z.E.” 16.400 (bez poreza), a “tvizi” 6.490 evra.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)