Datum:

19.06.2012. 22:42

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4079 pregleda

Evropskiautomobil godine 2012 – „opel ampera“ – imao je beogradsku premijeru. Ispred tržnog centra „Ušće“ bio je, minulog vikenda, izložen ovaj električni četvorotočkaš, a promociji je prisustvovao naš poznati roker i brend ambasador „Opela“, Momčilo Bajagić Bajaga.

Opel ampera“ limuzina srednje klase, svojom elegantnom linijom, na prvi pogled ostavlja vozače bez daha. Automobil ima četiri mesta za sedenje i petora vrata. Futuristička unutrašnjost daje joj dodatni „šmek“. Automobil se startuje pritiskom na dugme, a vožnja predstavlja priču za sebe, pošto je veoma tiha, a kretanje gotovo bešumno. „Ampera“ je opremljena jonsko-litijumskom baterijom, koja, u zavisnosti od brzine vožnje, terena i spoljne temperature može da pređe od 40 do 80 kilometara.

 Kilometraža koja se prelazi na struju je sasvim dovoljna za prosečnu vožnju u većini evropskih gradova tokom jednog dana, tvrde inženjeri „Opela“. Cena kilovat-časa u Nemačkoj je 20 centi, pa je za 100 pređenih kilometara potrebno 16 kvč, odnosno 3,20 evra. Na godišnjem nivou, na pređenih 15.000 kilometara, potrebno je izdvojiti 480 evra. Poređenja radi, za dizel, čija je cena u Nemačkoj 1,45 evra, pri prosečnoj potrošnji od pet litara na 100 kilometara, godišnje će vozač za istu kilometražu potrošiti 1.087 evra. „Ampera“ se može voziti na četiri načina. Prvi je „normal“, mod koji se aktivira pri startovanju vozila, drugi je „sport“, koji se koristi za energičniju vožnju, treći je „hold“ (koristi se za čuvanje količine energije u bateriji) i četvrti „mauntin“, pogodan za savladavanje planinskih prevoja.

Baterija u obliku slova T smeštena je u centralnom delu vozila. Sastoji se od 288 litijum-jonskih ćelija u obliku prizme. Baterija, jedina takve vrste koja istovremeno može da se greje i hladi, teška je 198 kilograma i kapaciteta 16 knjh. Za „ful“ punjenje potrebno je četiri sata, na kućnoj utičnici od 220 volti. Početna cena „ampere“ je 42.900 evra.

Knjige

Povodom predstavljanja „ampere“ u Srbiji, „Opel“ je za posetioce organizovao i zanimljiv kviz. Najsrećnijih 100 učesnika je dobilo potpisanu knjigu Momčila Bajagića Bajage „Vodič kroz snove“ u izdanju kompanije „Novosti“.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)