Datum:

14.05.2015. 22:09

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3455 pregleda

Razlozi fluktuacije cena goriva nisu uvek laki za razumevanje. Nekada ni eksperti ne mogu da objasne izvesne pojave na tržištu. Ono što može da se očekuje je poput vremenske progonoze, kada se analiziraju isti podaci da bi se došlo do najverovatnijeg predviđanja. Povodom tog pitanja, „The Wall Street Journal“ je izvestio u vezi sa dva potpuno različita mišljenja.

Tržište nafte se u velikoj meri fokusira na dve vrste sirovina: „West Texas Intermediate“ i „Brent“. Po Bloombergu, cene u vreme pisanja članka su bile 60,90 dolara, odnosno 67,97 dolara za barel. Ipak, eksperti koji su izneli stavove u WSJ-u, s jedne strane smatraju da će cene pasti na 45-50 dolara za barel, a s druge da će otići na 72-80 dolara za barel.

Kako je moguće da su dva stručnjaka došla do tako različitih predviđanja? Oni su zapravo različito procenili reakciju svetskog tržišta na velike zalihe sirove nafte. Ukoliko se podrazumeva da te rezerve ostanu stabilne ili porastu, cene će padati. Suprotno tome, niža cena po barelu kreira manje zahteva za bušenjem novih izvora, što opet diže potražnju za gorivom, što opet može da izazove rast cena.

Uglavnom, mala je verovatnoća da će cene goriva rasti tokom ovog leta. Pretpostavimo da će se američki trend odnositi i na ostatak tržišta, to znači da ćemo imati najniže letnje cene od 2009. Biće intetesantno pratiti i domaće tržište povodom tog pitanja.

Ipak, stvari ne izgledaju tako ružičasto kada je u pitanju bliska budućnost od pet ili deset godina. Oba eksperta smatraju da će cene sirove nafte rasti do oko 100 dolara za barel.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)