Datum:

25.07.2012. 23:37

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3006 pregleda

Proizvođači automobila sve češće reklamiraju niske prosečne potrošnje goriva koje su njihovi modeli u stanju da ostvare. Da li znate kako se, prema standardima, mere prosečne potrošnje i da li tokom upotrebe automobila pokušavate da vozite ekonomično?

Ono što mi u Evropi nazivamo fabričkom potrošnjom goriva nejčašće se meri prema standardu NEDC (New European Driving Cycle). Ovi testovi obavljaju se kako bismo dobili rezultate potrošnje u uslovima gradske i vangradske vožnje. Vrše se u pažljivo kontrolisanom okruženju i veoma su zakomplikovani procedurama pa vam prenosimo samo osnovne detalje.

Test se vrši na hladnom automobilu, a temperatura vazduha mora biti u rasponu između 20 i 30 stepeni Celzijusa, na ravnom putu u odsustvu vetra. Zbog toga ovi testovi vrše u zatvorenom prostoru, na valjcima. Na taj način obezbeđuju se isti uslovi za sve automobile (isključuju se klimatski uslovi, otpor vazduhu i masa vozila).

Razlike između različitih modela ili različitih oblika karoserije kompenzuju se kroz računicu. Testovi se obavljaju dok su svi potrošači na vozilu isključeni (klima, grejač zadnjeg stakla, radio, svetla…)

Prosek prosečne potrošnje u gradskim uslovima izvodi se iz prvih 780 sekundi testa. Prosečna potrošnja na otvorenom putu meri se od 780 do 1180 sekundi vožnje.

Prosek ove dve vrednosti daje nam cifru prosečne potrošnje koju je u stanju da ostvari jedan automobil.

Najčešći razlozi za kritikovanje ovih normi leže u činjenici da su ovi standardi postavljeni u vreme kada su evropski automobili bili lakši i slabiji nego današnji modeli.

Takođe, stručnjaci misle da bi ovakvi standardi morali više da odgovaraju stvarnim uslovima vožnje u kojima vozači često ubrzavaju oštro i koriste veliki veliki broj potrošača ugrađenih u vozilo. Činjenica je da se u poslednjih par godina proizvođači upravo forsiraju razne gedžete za automobile pomoću kojih, recimo, ostajete povezani na internet i tokom vožnje.

Da li je vaš stil vožnje ekonomičan?

Saveti za ekonomičnu vožnju odavno postoje ali vozače često mrzi da ih prate jer su u žurbi ili se bave nekim drugim problemima.

Da li vi razmišljate o ovim opštim savetima dok vozite vaš automobil? Koje su glavne prepreke da biste vozili ekonomično?

– Koristite odgovarajući stepen prenosa.

– Vozite smireno i ravnomernom brzinom kretanja.

– Isplanirajte rutu vaše vožnje. Parkirajte se van centra grada.

– Zagrevajte motor laganom vožnjom umesto radom u mestu.

– Držite podignute prozore.

– Proračunato koristite grejanje kabine i klima uređaj.

– Redovno servisirajte auto. Proveravajte pritisak u gumama.

– Koristite podatke o trenutnoj potrošnji koje vam daje putni računar (ako imate).

Ova tema je veoma široka i precizna da bi bila opširnije obrađena na sajtu pa vas molimo da je dopunite svojim iskustvima i konstruktivnim stavovima.

Želimo da saznamo postoji li način da se u Srbiji, uz kvalitet i cene goriva, ličnim angažovanjem i potezima vozača smanje troškovi vožnje.

Autor: Nemanja Pantelić, Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)